Annons

Annons

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Bli av med sötsuget.

Du har bestämt dig för att undvika fikabröd, godis och friterat. Men så kommer det plötsligt – Det Stora Suget som är nästintill omöjligt att stå emot. Här är 10 smarta tips som hjälper dig!

Chokladkakor, kanelbullar eller fettdrypande pizzor? Oavsett vad du brukar falla för ger vi dig tipsen som hjälper dig att motstå suget!

1. Håll dig borta från frestelser
Om du har smågodis, chips eller gräddiga bakelser hemma är risken större att du ger efter för begäret. Visste du förresten att du kan träna hjärnan att föredra nyttig mat? Kolla här!

Annons

2. Känn ingen skuld om du “syndar”
Plötsligt står det en smaskig prinsesstårta på bordet och du kan inte låta bli att hugga in. Känner du glädje eller skam? De som associerar bakverket med firande har mer kontroll över sina matvanor än andra som får dåligt samvete om de tar en bit, enligt en studie i tidningen Appetite. Skuldkänslorna kan nämligen få dig att försöka ignorera de negativa tankarna, vilket kan slå tillbaka så att du istället börjar fantisera ännu mer om tårtan. Här kan du läsa mer om hur du tar itu med skuldkänslor som hotar självkänslan.

3. Ät onyttigheterna tillsammans med något hälsosamt
Du kan minska begäret genom att låta större delen av portionen bestå av hälsosam mat och kombinera det med en mindre mängd av det onyttiga som du känner dig sugen på. Det fungerar eftersom du upplever måltiden som god, samtidigt som du får i dig näringen som du behöver, enligt en studie från Vandetbilt University. Mellan en fjärdedel till hälften av portionen får bestå av önskade godsaker. Här lär vi dig att ”synda sundare”!

4. Få i dig protein på morgonen
I en studie i Nutrition Journal hade överviktiga kvinnor som åt 350 kalorier på morgonen – varav åtminstone 13 gram bestod av protein – mindre sötsug än de som hoppade över morgonmålet. Forskarna misstänker att det kan bero på att protein kan stimulera utsöndrandet av dopamin: ett hormon som påverkar hjärnans belöningssystem och därmed gör det lättare att kontrollera begären. Protein gör dig mätt utan att blodsockret skenar iväg och vissa experter menar att kvinnor borde lära sig att ”äta som en man”.

 5. Byt ut det onyttiga
Ersätt chipsen med salta macadamianötter och bota sötsuget med en tallrik hallon istället för godis. Ofta fungerar det att ersätta begäret med något annat som smakmässigt påminner om det du känner dig sugen på. Är socker ditt främsta problem? Kolla då in dessa tips!

6. Ät mindre av det goda
Du känner ett rejält sug efter kladdkaka och istället för en bit så tar du tre. Men troligtvis hade du kunnat känna dig lika nöjd med en. Förra året gjordes en studie vid Cornell University där 104 studenter serverades chips, äppelpaj och choklad. Några fick större och andra mindre portioner, men båda grupperna kände sig lika tillfredställda efter att de hade ätit, trots att den ena gruppen fick i sig 76,8 procent färre kalorier än den andra. Njut av godsakerna, men ät mindre! Fler än 3 300 nyttiga recept hittar du i vår receptbank.

7. Skippa bantningen och förbuden
Personer som bantar och totalförbjuder vissa godsaker hugger ironiskt nog oftare in på den där bannlysta, glaserade munken till slut, än andra som bara försöker hålla sin nuvarande vikt, enligt en studie i tidningen Appetite. Om man förbjuder sig att äta sådant man älskar så byggs begäret upp tills det exploderar – och därmed ökar risken för att man slutligen börjar hetsäta. Om du unnar dig någon liten frestelse om dagen kan det vara lättare att hålla suget under kontroll. Det är också en av grundtankarna bakom den nya supersnabba fettbrännardieten!

8. Ta reda på orsaken bakom begäret
Skriv ner hur du känner dig varje gång du känner dig frestad. Är du trött, orolig, stressad eller uttråkad? Till slut kommer du att upptäcka ett mönster så att du kan ta itu med själva orsaken till suget, istället för att trycka ner de negativa känslorna med godsaker. Här får du hjälp av vår viktcoach!

9. Håll dig distraherad
Det räcker inte alltid med vilja! Satsa istället på att hålla dig distraherad. I en studie visade det sig att begäret var lägre om man spelade Tetris i tre minuter än om man istället bara satt och väntade på att tiden skulle gå under en lika lång period. En annan studie visade dessutom att en 15 minuters promenad kan minska sug efter choklad. Ökar sötsuget när du har mens eller pms? Se vad vår nutritionist har att säga om detta! 

10. Stäng ner Instagram
Det kryllar av frestande matbilder på det sociala mediet Instagram som kan trigga begäret efter onyttigheter. Bilder på kaloririkare måltider aktiverar dessutom belöningssystemet i hjärnan mer än foton på lättare alternativ, enligt en studie från University of Southern California. Även Facebook och Twitter har visat sig kunna öka midjemåttet…

AV: Elin Lenander
BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Metoden som gör dig smal för livet – utan bantning

De flesta som bantar återfaller i gamla vanor så småningom. Undantaget är Step Diet.

Personer som lyckas gå ner mycket i vikt – och sedan behålla sin nya vikt år efter år – har en sak gemensamt. Så här kan du dra nytta av samma metod!
Läs mer: Metoden som gör dig smal för livet – utan bantning

 

8 anledningar att äta supernyttiga chiafrön

Chiagröt, chiasmoothie eller chiapudding – hur äter du helst dina hälsofrön?

Superfröet chia hittas numera i vart och vartannat svenskt skafferi – och inte undra på! Det är packat med nyttigheter och har mängder av välgörande egenskaper. Här är 8 bra skäl till frossa i chiafrön.
Läs mer: 8 anledningar att äta supernyttiga chiafrön

 

Fettbrännardieten: Den supersnabba versionen!

Behöver du en quick fix som slimmar kroppen inför en fest på lördag? Nu kommer snabbversionen av den populära fettbrännardieten!

Fettbrännardieten, som utlovar upp till 5 kilos viktminskning på 2 veckor, har fått stor uppmärksamhet. Nu kommer rivstartsmetoden, en snabbversion av dieten som det kan räcka med att köra i 4 dagar.
Läs mer: Fettbrännardieten: Den supersnabba versionen!

 

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…