FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

10 myter och sanningar om solskydd – experten reder ut

07 jun, 2017 
AvMikaela Råberg
Så skyddar du dig mot solen.
Är dyra produkter bättre än billiga, hindrar solkrämer upptagningen av D-vitamin och är det sant att man får finnar av solskydd i ansiktet? Experten reder ut frågetecknen.
Annons

Inlägget innehåller affiliate-länkar till återförsäljare.

Vi svenskar har en osund relation till solen och av vårt solbeteende finns det mycket kvar att önska. Dock är det aldrig för sent att lära sig, men det finns många myter och osanningar kring solskydd.

För att reda ut alla frågetecken en gång för alla tog vi ett snack med Maria Matsson på Aco. Med bakgrund som produktutvecklare och sin nuvarande roll inom lagstiftning för bland annat kosmetiska produkter och läkemedel besitter hon stor kunskap om solskydd.

10 myter och sanningar om solskydd – experten reder ut:

Myt 1: Solskydd ska användas året om som skydd mot både sol och datorskärmar

– Nej, det skulle jag inte säga. Under året varierar UV-strålningen väldigt mycket och från september-oktober och till och med mars har vi i Sverige huvudsakligen låg UV-strålning, då anses vi inte behöva solskydd. Men sedan finns det vissa omständigheter som kräver skydd, till exempel om du åker skidor på hög höjd och i soligt väder och – så klart – under vintersemestern i solen, säger Maria.

Annons

– Datorskärmar ger inte ifrån sig någon UV-strålning, men om du sitter och jobbar nära ett fönster där solen skiner igenom eller kör mycket bil är det, under sommartid, bra att regelbundet använda en produkt som också skyddar mot UVA-strålning, då denna går genom fönsterglas, bilrutor, och så vidare. UVA-strålningen påverkar i huvudsak hudens åldrande, men precis som UVB-strålning är UVA-strålning skadligt i stora doser.

Myt 2: Man behöver bara återapplicera solskydd om man pressar på stranden

– Så länge solen har fri tillgång till din hud spelar det ingen roll om du ligger på stranden eller gör något annat – det är alltid viktigt att du smörjer dig innan du går ut. Alltså inte efter 30 minuter i solen, då kan du redan ha fått all sol du behöver. Det är den första solen som är den viktigaste, säger Maria.

– Ska du bada bör du smörja dig efter varje dopp och är du ute och rör på dig eller ligger och solar bör du smörja dig varannan eller var tredje timme.

Annons

Myt 3: Det är stor skillnad mellan solkräm för vuxna och solkräm för barn

– Solskydd för barn och vuxna har ofta liknande sammansättningar. För barnprodukter är det dock särskilt viktigt med hög vatten- och sandresistens, för att barnen ska kunna leka obehindrat. Likaså, med tanke på den känsliga barnhuden, är många barnprodukter utan parfym och färgämnen. Också applikationsformen kan vara smidigare, för att underlätta för föräldrarna eller för att lite större barn ska kunna smörja sig själva.

Myt 4: Man får finnar av att använda solskydd för kroppen i ansiktet

– Du kan använda kroppskräm i ansiktet, men ansiktsprodukterna kan dock vara utvecklade för att ha en mattande och mer behaglig effekt i ansiktet, medan kroppsprodukter kan ha en mer glansig effekt. Vissa krämer för ansiktet har också extra anti aging-egenskaper för att du ska kunna byta ut din vanliga dagkräm mot solkräm under sommarmånaderna, säger Maria.

Annons

– En produkt utformad för ansiktet kan vara testad för att inte täppa till porerna och har du problem med att solkrämer har den effekten bör du välja en produkt som är särskilt anpassad för ansiktet.

Myt 5: En vanlig dagkräm eller puder med SPF är tillräckligt skydd mot solen

– Under förutsättningen att dagkrämen är testad på samma sätt som solkrämer är skyddet fullgott, men problemet är att mängden ofta blir för liten. För att få samma skyddande effekt som från solkräm, fast från en dagkräm, ett puder eller foundation med SPF skulle du vara tvungen att applicera ett tjockt lager, förklarar Maria.

– Så det är inte realistiskt att få ett skydd av endast smink eller en dagkräm. När det gäller vanlig solkräm för ansiktet bör du applicera minst en halv tesked.

Myt 5: Solskyddsprodukter håller bara en säsong, sedan ska de slängas

– Det beror lite på hur solkrämen används, men ofta är dessa produkter lite extra utsatta för till exempel hög värme, sand och sol, vilket begränsar hållbarheten, säger Maria.

Annons

– Risken är att krämen separeras och inte ger ett lika bra skydd. Men så länge som solkrämen luktar gott och ser ut som den gjorde ska den vara okej att använda. De flesta produkterna brukar hålla ett år från öppning.

Myt 6: Dyrare solskydd är bättre än billiga

– Det är lite som med annan hudvård, ibland betalar man extra för ett varumärke, ibland för innehållet. Det viktiga att kolla efter när du väljer solskydd är att produkten skyddar mot både UVA- och UVB-strålning, säger Maria.

Myt 7: Solkräm skyddar bättre än spray eller mousse med solskydd

– Det är väldigt mycket en smaksak. Spray kan vara ett lika bra skydd, om man är noga med att applicera jämnt. Ett tips är att spraya och smörja in två gånger för att se till så att man fått en ordentlig mängd, just spray är lätt att man råkar ta för lite av, säger Maria.

– Annars handlar det framförallt om vad man föredrar. Solstift är också bra, särskilt i ansiktet och vid ögon och ögonbryn. Med solstift i ansiktet är risken mindre att det rinner ner och svider i ögonen.

Annons

Myt 8: Solskydd gör att man inte kan ta upp D-vitamin

– I teorin, ja. Men så som vi använder solkrämer idag i Sverige använder vi dem inte så effektivt att de stoppar produktionen av D-vitamin, förklarar Maria.

– Skydda dig lagom, du behöver inte ha den högsta solskyddsfaktorn om du bara ska till jobbet och vara inomhus hela dagen, det gäller att hitta någon slags balans. Använd solskydd de dagar du verkligen behöver och överdriv inte, då är det ingen fara. Är du mörkare i hyn kan du dock vara försiktig med att överkonsumera solskydd i Sverige.

Myt 9: Människor med mycket pigment behöver inte använda solskydd

– Alla behöver solskydd, men i olika grad.

Myt 10: Man behöver inte använda solskydd vid molnigt väder

– Du kan bränna dig fast det är molnigt, eftersom UV-strålningen lättare går igenom molnen än värmestrålningen, vilket gör att man lätt luras att solen inte tar en halvklar dag, säger Maria.

Annons

– Är det en regntung dag kommer inte UV-strålningen igenom, men är det smådisigt och molnigt kan man få ganska mycket UV-strålning, även om det inte är särskilt varmt. Och är det mitt i sommaren är det bra att använda solskydd.

Tips!

– Glöm inte att solkrämer alltid ska användas som komplement till kläder, solhatt och solglasögon. Och glöm inte att ta en paus från solen mitt på dagen – särskilt på sydligare breddgrader.

Skönhetsfavoriter som skyddar dig i sommar:

Expertens 10 tips för smartare smörj i sommar

Läkare: Lita inte på smink med solskydd

Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons