Annons

Annons

1 av 10 har prediabetes: Så förebygger du

Det finns några enkla sätt att förebygga prediabetes, ett förstadium till diabetes typ 2.

Var tionde svensk har prediabetes, ett förstadium till diabetes typ 2. Tillståndet ger sällan några symtom, men kan ändå skada hjärtat. Här är tipsen som minskar risken att drabbas!

Håll koll på vikt och midjemått

För kvinnor är ett midjemått under 80 cm önskvärt. För män gäller 94 cm. För varje centimeter över detta ökar risken för prediabetes gradvis.

Motionera

Motion sänker blodsockret. Det gör att sockret går direkt in i muskelcellerna i stället för ut i blodet. Försök motionera minst en halvtimme, minst fem dagar i veckan. Att simma, lyfta vikter eller promenera raskt är bra. Tänk på att blodsockret är som högst i upp till två timmar efter en måltid, att ta en promenad efter maten är alltså ett hett tips!

Ta det lugnt

Kraftig stress kan vara lika farligt som övervikt för utvecklingen av prediabetes. Försök att bli medveten om din stressnivå och se upp med symtom som sömnproblem och nedstämdhet. Försök i möjligaste mån att ändra din arbetssituation så att du upplever den som mindre stressande.

Drick kaffe

5 koppar kaffe om dagen halverar risken för att drabbas av prediabetes och diabetes typ 2. Varje kopp minskar risken med mellan 7 och 10 procent. Bryggkaffe anses bättre för hälsan än kokkaffe.

Undvik tobak

All tobak, alltså även snus, ökar risken för förhöjt blodsocker.

Annons

Källa: Claes-Göran Östenson, professor och överläkare, Karolinska institutet

Av: Vivvi Alström
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…