Annons

Vikten av vänskap – har du rätt kompisar?

Hellre en riktig vän än många bekanta. Eller? Kolla här om ditt nätverk ger dig det du behöver - eller om det är läge att skaffa nya bekantskaper!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Lars-Erik Berg, professor i socialpsykologi på Högskolan i Skövde och expert på identitetsutveckling, berättar att vi bygger vår identitet i mötet med andra människor, genom återspeglingar. Tack vare våra sociala nätverk kan vi förstå vilka vi är.

Vissa har många vänner och bekanta. Andra omger sig med några få nära och kära. Det finns inget facit som säger vad som är bäst, låt din personlighet avgöra. Men forskning visar att de flesta har mellan fyra och sex riktigt nära sociala kontakter.

Räknas vänner på internet?
– Facebook och andra sociala medier kan vara väldigt bra för en del. Vissa som har problem med relationer kan lättare etablera nya kontakter på nätet. När man väl är ”nätkompisar” kan det vara enklare att träffas på riktigt. Men det finns en bräcklighet i relationer som bildas på nätet. De är inte fullgångna och kan plötsligt avbrytas, säger Lars-Erik Berg.

Det här behöver du för att må bra

– Någon att vara förtrolig med

– Någon som gör dig glad, och får dig på fötter när du är deppig

– Någon som anförtror sig till dig, som får dig att känna dig viktig

– Någon du gillar att ha omkring dig, som får dig att känna dig bekväm. Det skapar en känsla av samhörighet.

Är du nöjd med vännerna du har, eller är det läge att rensa bort energitjuvar och surdegar? I MåBra nummer 9 hjälper vi dig att kartlägga nätverket och fylla de eventuella luckorna med rätt personlighetstyper.

AV: Kristina Rosenberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar