Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vanliga lögner vi intalar oss själva – och hur de förstör för oss

11 jan, 2017 
Sluta ljuga för dig själv.
Ljuger du för dig själv? Är det svårt att bryta dåliga vanor och börja med ditt nya liv så kanske det är för att du inte vill se sanningen i vitögat. Genomskåda dina självlögner – och väx som människa på kuppen.
Annons

När du kommer på någon med att ha ljugit för dig följs det inte sällan av frasen ”jag menade inte att såra dig”. För så är det, den som ljuger gör det inte för att skada någon utan av andra, ofta själviska anledningar.

Men vi ljuger inte bara för andra, vi ljuger minst lika mycket för oss själva. Att bli medveten om dessa självlögner är en bra bit på väg mot att leva ett ärligare liv. Därför har vi, med hjälp av Elite Daily, samlat några av de vanligaste lögnerna vi intalar oss själva.

Läs också: Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla

Beroende

Att intala sig själv att det man håller på med inte är ett beroende, när verkligheten är den motsatta, är en av de största och svåraste lögnerna. Vissa anser att ett beroende handlar om förtryckta, negativa känslor som visar sig genom ett skadligt mönster vi inte kan bryta. Andra säger att det handlar om ruset som exempelvis alkohol, droger eller träning kan ge, som får oss att må bra – ett tag.

Annons

Det kan också vara skam som ligger bakom att någon inte vill erkänna sitt beroende.

Beroende och missbruk är en lögn som skadar dig själv mer än någon annan, men kan förstås flyta ut över dina nära och kära. Ett beroende är mer än bara en lögn för dig själv, det är en sjukdom.

Läs också: 8 saker som gör oss lyckliga på riktigt

Manisk glädje

Du har säkert träffat någon som ALLTID är glad och positiv. Någon som tydligt blir illa till mods så fort du pratar om något jobbigt som har hänt och försöker övertyga dig om att det dåliga för något gott med sig. Det är den typen som ständigt slutar umgås med människor på grund av deras ”negativa energi”.

Sanningen är ofta att de genom detta beteende förtrycker en djup sorg de har inom sig men inte vill veta av. Är du en sådan där ”alltid glad”-person kan det vara en idé att fråga dig själv vad du vinner på att undvika dina ledsamheter? Vad är det du är rädd ska hända?

Annons

Irritation

Stör du dig något enormt på när du inte hittar nyckeln tillräckligt snabbt, din partner har glömt en lampa tänd eller maskinen du vill använda på gymmet är upptagen JUST när du vill ha den? Det kan vara ett tecken på att du förnekar en djupare ilska.

Antagligen är du arg på en person i din vardag, som din partner, bästa vän eller mamma. Men att ta ut den ilskan riskerar att rubba dina cirklar, därför tar du ut den ofta i små mängder. På allt omkring dig.

Läs också: Topp 5-lögnerna som kvinnor drar för sina män

Apati

Om du hela tiden måste berätta hur lite du bryr dig om i fall du vinner budgivningen på lägenheten, eller hur du inte ALLS har känslor för den där killen du dejtat i fyra månader, då är det antagligen ett tecken för något annat. Till exempel att du egentligen känner dig ledsen men inte vill visa dig sårbar, eller att du är rädd för att vilken känsla som helst kan bli för mycket att hantera.

Annons

Genom att förneka att du känner något för dig själv och andra, så förtrycker du inte bara negativa känslor utan även glädje och upprymdhet.

depression

Dömande

När du hela tiden dömer andra människor, ogillar vad de gör, säger eller har på sig eller till och med censurerar vissa grupper, är det ett tecken på att du försöker skydda dig från faktumet att du skulle kunna vara likadan. De har samma potential som någon annan att vara rasist, homosexuell eller överviktig.

Genom att istället konfrontera det vi fruktar inom oss själva kan vi börja läka och bli lyckligare.

Defensivitet

Agerar du defensivt i en diskussion är det ofta ett tecken på att du inte vill ta in information som inte stämmer överens med dina egna värderingar.

Annons

Defensivitet ser vi dagligen på sociala medier, i tidningar och inte minst i politiska debatter. Faktum är att det inte är ovanligt att båda parter i en diskussion är defensiva, vilket knappast är ett produktivt sätt att föra frågan framåt…

Det är ett dåligt beteende där du bara förhindrar självmedvetenhet, och som ofta visar sig när det du försöker värja dig mot faktiskt är det som stämmer.

Cynicism

Att bli cynisk över något är alltför lätt hänt för många av oss. Men cynicism är en försvarsmekanism som senare kan gå över till att bli ett permanent personlighetsdrag. Då går det över till att bli en övertygelse.

Om du börjar säga att alla män är opålitliga, så kommer du snart vara övertygad om att de är det innan de ens fått bevisa det. Det blir en sorts negativ affirmation.

Det innebär att du börjar leta efter bevis på att din cynicism är befogad och att du har rätt, och istället bortser från alla bevis på att du inte har det. Det blir en ond cirkel.

Lögnerna ovan blir alla hinder för oss att utvecklas på ett personligt plan, då de hindrar oss från att på ett sanningsenligt sätt utvärdera oss själva. Så istället för att ha en ”vit månad” eller ge dig själv samma nyårslöfte som förra året – tänk över vad det är som ligger bakom dina dåliga vanor. Kanske går du runt och ljuger för dig själv?

Foto: Shutterstock

Ovanorna som gör dig evigt singel

Varför är jag singel?
Varför är jag singel?

Läs också: Ovanorna som gör dig evigt singel

Annons