Annons

Tyck till: Är det rätt att avbryta behandlingar?

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons
Nu kan du själv avgöra om du vill avsluta en behandling.

Nu kan du själv avgöra om du vill avsluta en behandling.

I går meddelade Socialstyrelsen att en person som vill avbryta sin livsuppehållande behandling ska få göra det. Debatten kring dödshjälp blossade upp efter att en 31-årig kvinna skrivit till Socialstyrelsen med en önskan att få avsluta sin behandling. Kvinnan lider av en neurologisk sjukdom som hela tiden försämras. Hon har varit bunden till en respirator sedan 6 års ålder, och vill nu avbryta sin behandling.

Lagstiftningen har tidigare varit otydlig eftersom en patient, enligt hälso- och sjukvårdslagen, har rätt att bestämma när en behandling ska avbrytas, men enligt brottsbalken kan en läkare åtalas för dödshjälp om han eller hon stänger av respiratorn.

Socialstyrelsen har nu gjort ett förtydligande kring detta och gjort följande sammanfattning:

  • Vården ska så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Det framgår av hälso- och sjukvårdslagstiftningen som också betonar respekten för patientens självbestämmande och integritet.
  • Huvudregeln är att en läkare inte får ge en behandling som patienten inte vill ha. Behandling mot patientens vilja får bara ske med stöd av lag, till exempel lagen om psykiatrisk tvångsvård.
  • Om patienten inte vill att en livsuppehållande behandling ska sättas in eller fortsätta ska läkaren respektera patientens önskan. En förutsättning är att patienten är beslutskompetent, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ.
  • Vården är skyldig att erbjuda en döende patient smärtlindrande och ångestdämpande behandling. Om exempelvis vård i respirator ska avbrytas ingår det i god behandling att lindra patientens symtom, t ex genom att erbjuda sömnmedel eller morfin.


Vad tycker du – är det rätt att avbryta livsuppehållande behandling om patienten vill det?


Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar