Annons

Glöm inte träningen – den är bra för ditt minne

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Du får bättre minne av att röra på dig, visar en ny studie.

Fysisk aktivitet gör inte bara underverk för din kropp – utan även för ditt minne. En ny studie visar att ett år av måttlig träning räcker för att öka storleken på hjärnans hippocampus – något som leder till förbättrat minne, skriver Science Daily.

Annons

Och det är inte för sent att göra en skillnad även om du börjar bli till åren. I studien deltog nämligen bara äldre personer

De 120 deltagarna delades in i två gruper. Den ena fick ett träningsprogram som gick ut på att gå runt en bana i 40 minuter om dagen, tre dagar i veckan. Den andra gruppen höll sig till stretchning.

Gruppen som promenerade visade en ökning i volym av hippocampus på upp till 2,12 procent. Samma område i hjärnan hos dem som bara gjorde stretchövningar minskade med 1,40 procent, skriver Science Daily.

Träningsgruppen visade även en förbättrad minnesfunktion, jämfört med resultaten som mättes i början av studien – en förbättring som forskarna sätter i samband med den ökade storleken på hippocampus.

– Resultaten av vår studie är särskilt intressanta eftersom de visar att måttlig fysisk aktivitet hos äldre vuxna kan leda till betydande förbättringar i minnet och hjärnans hälsa, säger Art Kramer, en av forskarna.

– Sådana förbättringar har viktiga konsekvenser för våra medborgares hälsa och äldre vuxna över hela världen.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

Läs mer:
Håll vikten – med en timmes motion om dagen
Träningen gör dig friskare när du blir äldre
Upp och hoppa – så viktigt är det med rörelse!

 

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…