Annons

Total träningskoll? Här är tre träningsmyter!

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Goda råd kring träning och fettförbränning finns det gott om. Men har du koll på vad som stämmer och inte? Sajten kk.no har avlivat några envisa motionsmyter. Här är tre av dem.

Att jogga 1 kilometer bränner fler kalorier än om du går samma sträcka.

Din förbränning ökar på tom mage

Nej, så är det inte. Energiförbrukningen är i stort sett den samma, oavsett om du tränar på fastande eller mätt mage. Idealet är att äta 1-2 timmar innan passet för att få ut maximalt av din träning.

Vill du bli starkare, öka konditionen eller trimma figuren är det extra viktigt att äta före träningen. Men det är inte farligt att röra på sig på fastande mage.

Jogga och promenera kräver lika mycket energi

Den här teorin grundar sig på att det tar längre tid att promenera än att springa en sträcka. Promenaden ger ett längre pass och är därmed direkt jämförbar med den kortare joggingturen.

Men ekvationen är inte riktigt så enkel. När du springer använder du fler muskelgrupper och måste dessutom lyfta hela kroppstyngden i löpsteget. Det gör att du förbrukar 30 procent fler kalorier om du joggar istället för att promenera.

Muskler väger mer än fett

Ett påstående som inte är helt taget ur luften – men dock lite missvisande. Det handlar egentligen om att muskelceller är mer kompakta än fettceller. Därför tar ett kilo muskler mindre plats än ett kilo fett.

En person som går från soffpotatis till vältränad kommer säkert se förändringar i sin vikt, den kan både gå uppåt och nedåt.

Ett bra sätt att hålla koll på kroppen är att fokusera på mått och konsistens, vågen ger dig helt enkelt inte hela sanningen.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar