Annons

Tanketricket som kommer förändra ditt liv

Ett enkelt och effektivt knep för att mota bort ångestskapande tankar!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Ofta är vi mycket strängare mot oss själva än mot andra. Vi skulle aldrig tänka så uppmanande, dömande och ilsket om någon vi tyckte om. Men det är svårt att bara sluta tänka. Här är en bra övning som hjälper dig att få in nya tankar – som du mår bättre av:

Inom terapiformen Acceptance and Commitment Therapy (ACT) finns flera övningar som handlar om att distansera sig lite ifrån stränga tankar.

Gör så här:
1: Tänk en tanke som du ofta kämpar med och lägg märke till vad som händer när du tänker den. Det kan kännas konstigt att framkalla en tanke du helst inte vill tänka på. Men för övningens skull, håll fast vid den ett tag. Ett exempel kan vara: ”Jag är inte tillräckligt fin.”

Lägg märke till hur det känns i kroppen att tänka den. Kanske händer det något med andning och puls, eller med känslor av obehag.

2: Lägg nu till frasen: ”Jag har en tanke att”, framför den ursprungliga tanken: ”Jag har en tanke att jag inte är tillräckligt fin.”
Notera sedan under en stund hur det känns, som ovan.

3: Lägg sedan till ytterligare en fras: ”Jag lägger märke till att”, framför den befintliga meningen: ”Jag lägger märke till att jag har en tanke om att jag inte är tillräckligt fin.”
Hur känns det att tänka tanken nu? Fundera över om du märker någon skillnad.

Syftet med övningen är att skapa lite större distans till de negativa tankarna. Man kan skapa distans utan att behöva resonera eller diskutera. Om det är sant eller inte behöver man inte ens beröra.

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons

Laddar