FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Studie: Kliande smittar – det är INTE inbillning

20 mar, 2017 
Kliande smittar psykiskt!
Om du ser någon på tv som kliar sig en massa – börjar det klia på dig också? Eller om ni talar om löss eller kryp? Nu vet forskarna varför.
Annons

Många kan nog känna igen sig i att det räcker med att prata om löss eller loppor för att man ska känna att det kliar överallt.

Men det är inte bara människor som kan känna ett behov av att klia sig när vi ser någon annan göra det. Hundar, apor och möss är likadana. Enligt en ny studie som publicerats i Science existerar ett beteende som kan liknas vid socialt smittsamt kliande.

Studien gjordes på möss, den första studien som visar att gnagare kan ha detta beteende. Tidigare studier har bland annat gjorts på rhesusapor, där man kunnat se att en apa som såg en annan klia sig ofta började klia sig själv, även om den bara såg den kliande apan på film.

Läs också: Färdigkliat! Så slipper du klåda i underlivet

För att se vad som hände med mössen när de fick se en annan mus klia sig gjordes en scanning av musens hjärnan. Scannen visade ökad aktivitet i området som styr insomning och uppvaknande. Där utsöndrades ett ämne som kallas GRP, gastrin-releasing peptide, som verkar som en överförare av signaler om klåda mellan skinnet och ryggmärgen.

Annons

Men GRP tycks bara påverka smittsamt kliande – när man blockerade ämnet i mössens hjärnor berördes de inte längre när det såg en annan mus klia sig. Dock hade de fortfarande förmågan att känna klåda, vilket man kunde se när man gav mössen histaminer, en substans som kan framkalla klåda.

När forskarna injicerade extra GRP började mössen dock klia sig extra mycket, oavsett om de såg en annan mus klia sig eller inte.

Läs också: Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln

Studien kan hjälpa forskarna att förstå mer om socialt smittsamma beteenden. Just kliandet tror forskarna bakom studien kan vara ett skyddsbeteende. Om man ser andra av sin sort klia sig en massa kan det betyda att det finns en massa insekter i området och det är bäst att börja klia innan det är för sent!

Ett annat vanligt socialt smittsamt beteende är gäspning – något som forskare upptäckt är vanligare när man är bland vänner och familj än bland främlingar. Man tror att den smittsamma gäspningen är ett tecken på empati.

Källa: Mashable

Foto: Thinkstock

 

5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

Följ de 10 budorden och få en vackrare hy!

Läs också: 5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons