Annons

Stressad? Varva ned med SOAS-metoden!

Att vara närvarande i nuet kan hjälpa dig att effektivt stressa mindre och må bättre.


Livet är inte alltid enkelt. Alla råkar vi ut för händelser och situationer som vi på något sätt reagerar negativt på. En vän sårar dig, du får kritik av chefen, du har glömt en viktig sak hemma, plötsligt påminns du om ännu en arbetsuppgift… För att bemöta situationen på bästa sätt kräver det att du är närvarande och det är SOAS-metoden ett bra verktyg för.

Annons

SOAS-metoden härstammar från Buddhismen och kan enkelt förklaras som medveten närvaro. Medveten närvaro innebär att du övar på att vara medveten om det som händer just nu. Men lägg ingen värdering i det och döm inte det du upplever här och nu. Istället observerar du vad som sker och beskriver upplevelsen.

Så här använder du SOAS-metoden:

S: Stanna upp! Sitt eller stå still. Ta några djupa andetag och fokusera på att andas in och ut. Ofta börjar vi spinna igång direkt, försök istället att stanna upp och iaktta vad som händer omkring dig och inom dig.

O: Observera. Vad händer? Ökar pulsen, spänns musklerna, gör det ont i magen? Vilka känslor kommer upp? Ilska, stress, besvikelse, irritation? Hur går dina tankar? Eftersom våra tankar är det som driver vår stress är det viktigt att du observerar dessa.

A: Acceptera. Ok, så här är det. Acceptera att situationen är som den är. Du gillar det kanske inte, men det har hänt.

S: Svara. Kan du påverka situationen? Gör det i så fall. Nu har du stannat upp, observerat hur du känner och hur du tänker samt accepterat att det har hänt. Du kan ta ett beslut utifrån detta och svara på situationen.

S: Släppa taget. Kan du inte påverka situationen? Släpp det, åtminstone för ett tag. Stress suger energi och det är ingen idé att stressa upp sig över något du inte kan påverka.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…