Annons

Stressad? Testa effektiva breathwalk-metoden!

Stressigt på jobbet? En tyst meditationspromenad i naturen kan vara precis det du behöver. Testa breathwalk – en metod med oväntade hälsofördelar.


Vetenskapen är ense. Medveten andning, meditation, naturupplevelser och motion ger en hälsoboost:

  • Medveten andning lugnar en stressad hjärna.
  • Meditation ger bättre självkontroll.
  • Naturupplevelser sänker blodtrycket.
  • Motion motverkar depression.

Men den stora frågan är: Vem har tid med alla fyra? Vi ska städa, laga mat, tjäna pengar och ta hand om barn och familj.
Breathwalk kombinerar dessa fyra kraftfulla aktiviteter på ett systematiskt och sinnligt sätt. Det är en gående form av yoga med andningsmönster hämtade från kundaliniyoga.

Annons

Breathwalk öppnar sinnena, tystar tjattret i skallen och förändrar din sinnesstämning på 30 minuter. Du kan göra det var som helst: i skogen, i stadsparken, på väg till jobbet, hemma i kvarteret. Du behöver inga speciella kläder eller redskap – det är så långt från en materialsport man kan komma.

– Med breathwalk kommer du ner i varv, säger breathwalkinstruktören Camilla Lund Elander när vi en ljummen morgon träffas under en ek vid Ulriksdals slott vid Edsviken nära Stockholm.

– När vi rör oss synkroniserat med andningen, lägger till mantran och riktad uppmärksamhet kan vi bryta negativa tankemönster. Du blir både gladare och mer fokuserad på det som är positivt. Att utöva gående meditation i naturen är läkande på alla plan.

Så här enkelt är det:

Promenaden startar med några minuters gång där du känner in kroppen, korrigerar ställningen och finner din naturliga rytm. Promenera med rak rygg, öppet bröst och avspända armar som pendlar när du går. Blicken vilar mjukt i horisonten.

Nu ska du kombinera varje fotsteg med ett kort andetag, en stavelse i mantrat här intill och en fingerrörelse enligt beskrivningen nedan. Alltså: Ett steg = en sniff, en stavelse och en fingerrörelse. De första fyra stegen andas du in, följande fyra steg andas du ut och sedan följer du den rytmen. Alla andetag tas genom näsan.

Så lyder mantrat: sa, ta, na, ma. Mantrat hjälper dig att stilla sinnet och hålla tempot. I sin helhet betyder mantrat ”jag är den sanning jag mediterar på”.

Så rör du fingrarna: Låt tummen möta ett av fingrarna på samma hand, i den här ordningen: pekfinger, långfinger, ringfinger, lillfinger.

Varva etappandningen (3 minuter) med vanlig andning (2 minuter). Repetera 4 gånger

Börja lugna ner stegen, lägg märke till hur det känns i kroppen, kroppsdel för kroppsdel (2 minuter).

Breathwalken avslutas med några stretchövningar för att slappna av. Övningarna har nu gett hela kroppen energi. Andningen har satt igång flödet av vätskor mellan bindvävshinnorna och muskler. Blodcirkulationen har ökat och du får in mer syre.

Avslutande meditation. Slut dina ögon. Le lätt. Låt mungiporna peka uppåt. Stå med ögonen slutna och spela upp promenaden du nyss gått för ditt inre. Hör ljuden, känn hur kroppen kändes under promenaden: benen, armarna, bröstet, ryggen, ansiktet…

Se allt: träden, solen, stigen, skuggorna, människorna. Förankra upplevelsen i ditt inre. Ta några djupa andetag. Öppna ögonen och kom tillbaka till resten av din dag.

Av Erik Olkiewicz

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…