Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Sofia Helin: "Inom mig fanns ett mörkt rum"

18 apr, 2017 
Sofia Helin.
Sofia Helin, som spelat den stenhårda Saga Norén i "Bron", berättar om den psykiska skörheten hon ärvt av sin farmor.
Annons
TV: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
TV: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

Skådespelerskan Sofia Helin känner de flesta av oss igen från Arn-filmerna, och kanske ännu mer från ”Bron” – där hon spelar den till synes känslokalla Saga Norén vid länskrim i Malmö.

Men även om Sofia spelar Saga med bravur är de inte särskilt lika. Inför seriestarten av SVT:s ”30 liv i veckan” talade Sofia Helin öppet om psykisk skörhet – både sin egen och andras. Programmet handlar om självmord, och tillsammans med Anne Lundberg mötte Sofia Helin bland annat anhöriga till personer som tagit sitt liv, och personer som försökt men inte lyckats.

Läs också: Självmord – 4 vanliga och farliga myter

När hon blev erbjuden rollen för programmet blev både hennes agent och familj tveksamma – deras reaktion visar tydligt hur tabubelagt ämnet är.

Annons

– Allt som stoppats undan vill jag ta fram, omedelbart. Jag är allergisk mot hemligheter, säger Sofia Helin till Svenska Dagbladet.

Förlorade sitt barn

Att hon har en relation till psykisk ohälsa är inte så konstigt. Hennes egen farmor, med samma namn som henne själv, åkte in och ut från mentalsjukhus i början av 1900-talet och försökte ta sitt liv. I ”Sommar med P1” 2014 pratade Sofia Helin för första gången öppet om sin farmor och även det barn hon förlorade i magen.

Läs också: Facebook tar krafttag för att förhindra självmord

”Att i en graviditet få veta att ens barns lilla hjärta inte längre slår, är att försvinna. Förintas för den som bär på livet”, sade hon i programmet. Efter den upplevelsen var verkligheten dov och avtrubbad: ”Jag såg världen med ögon som inte kunde förstå vad alla sprang efter, eller vad som är meningen med något som är vackert.”

”30 liv i veckan” blev en resa för Sofia, där hon insåg hur mycket man som anhörig faktiskt kan göra för någon som går i tankar om att avsluta sitt liv.

– Det handlar om att minska lidande och ge det meningslösa mening.

Sofia Helin och Anne Lundberg.
Sofia Helin och Anne Lundberg i ”30 liv i veckan”. Foto: SVT

Som barn led Sofia av svår astma och åkte in och ut på sjukhus. Samtidigt var hennes pappa alkoholist – något man (liksom med självmord) inte pratade om.

Annons

– Att bära en sån familjehemlighet när man är liten … det är outhärdligt, säger Sofia Helin till SvD.

Men när hon började spela teater kom vändningen – plötsligt kunde Sofia använda sig av alla svårigheter hon gått igenom och allt hon hållit inom sig.

– Vi vet idag att den som mår dåligt inte får isoleras med sina tankar för då riskerar de att bli till sanningar. Så var det för mig. Inom mig fanns ett mörkt rum som var hermetiskt tillslutet. Jag visste inte att det gick att öppna förrän jag började spela teater.

Läs också: Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

I programmet talade man om att självmord är en ”permanent lösning på ett tillfälligt problem”. Av de som överlever ett självmordsförsök är det bara en av tio som senare gör om försöket och lyckas. Varför Sofias farmor var beredd att överge sina tio barn har Sofia alltid undrat.

– I den stunden tänker man inte på sina anhöriga. Allt handlar om att bli av med den egna smärtan. Det är som om någon står med handen på en spisplatta. Till slut blir smärtan så stark att man måste ta bort handen. Det människor runt omkring kan göra är att sänka värmen på spisen, säger Sofia Helin.

Annons

Orolig att hon fört det vidare

Hon önskar själv att hon hade haft någon att tala med när hon hade det som svårast som barn, och länge mådde hon dåligt över att hon inte var lika ”stark” som alla andra verkade vara. Nu har hon bytt åsikt och anser istället att man borde se personer med psykisk ohälsa som en tillgång, några som kan berätta vad vi andra missar.

Läs också: Johannas borderline: Undrade hur jag skulle orka

– Allt fler unga försöker ta sina liv. Det är den gruppen som ökar, förutom äldre män över 80 år. Vad vill de berätta när de skriker så högt?

Den psykiska skörheten som Sofia Helin fått av sin farmor är hon förstås orolig att hon gett vidare till sina två barn.

– Men jag tror starkt på att det är ett arv som kan brytas. Även om det inte går att ändra på de fysiska grundförutsättningarna kan vi ta bort skammen. Det är en stor och förebyggande hjälp för nästa generation.

Källa: Svenska Dagbladet, Aftonbladet

Foto: IBL

Anne Lundbergs & Sofia Helins tv-serie om självmord

Läs också: Anne Lundbergs & Sofia Helins tv-serie om självmord

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons