Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Snyggare och längre med rätt hållning - experten tipsar

03 maj, 2014 
Hur gammal är din hållning? Säckar du ihop som en 90-åring trots att du bara är hälften så gammal? Kiropraktorn Jonas Carlsson vet vad som gör dig rakryggad!
Annons

Bäst benstomme har vi i 30-årsåldern. Sedan går det utför. Tack och lov är det inget vi märker av just då:

– Med stigande ålder förlorar vi sakta muskelmassa och styrka i kroppen. Det gör att vi med tiden krymper ihop. Diskarna i ryggen har inte samma vätskebärande konsistens längre och för att kompensera det behöver vi ha starka muskler, förklarar Jonas Carlsson, legitimerad kiropraktor på Kiropraktorcentrum i Göteborg.

Förändringen smyger sig alltså på undan för undan.

– Man märker nog inte så mycket av detta när man är 38, det kommer senare. Men gener, skador och eventuella olyckor kan göra att den här processen går snabbare. Kvinnor brukar märka av en förändring vid menopausen.

Det bästa man kan göra för att bibehålla en bra hållning är att träna regelbundet. Detta eftersom en svag kropp lättare faller ihop. Vad du tränar spelar mindre roll – huvudsaken är att du är aktiv och att du varierar din fysiska aktivitet.

Annons

– Anpassa träningen utifrån vad kroppen klarar av. Du ska inte ha ont eller känna obehag. Är du osäker, rådfråga en kiropraktor!

Variation är minst lika viktigt vid andra tillfällen, till exempel på jobbet.

– Ländryggen belastas mest när vi sitter ner och arbetar. Då brukar också axlarna trilla framåt, bröstryggen rundas och vi sitter kutryggigt. Därför är det bra att stå upp och jobba ibland. Men man ska inte stå upp hela tiden heller, kom ihåg att kroppen vill röra på sig! Växla mellan att sitta och stå, säger Jonas Carlsson.

Han vill också slå ett slag för bra mat, även om kopplingen till bra hållning kanske inte känns så självklar.

– Får du i dig rätt näring ger du din kropp de byggstenar den behöver för att hålla sig stark. Undvik även rökning, mycket alkohol och övervikt. Väger man för mycket blir belastningen på lederna större.

Ren tankekraft kan också hjälpa hållningen:

– Känner man sig trött och slutkörd faller man lätt ihop. Känner man sig lycklig är det nästan omöjligt att säcka ihop – då känner man sig ju automatiskt lite längre. Det mentala påverkar oss oerhört mycket.

Annons

Det finns till och med studier som visar att hållningen blir sämre hos en person som får ta emot kritik. Får man däremot höra att någon är stolt över en har det motsatt effekt på hållningen.

Sträck på dig –  och hitta din perfekta hållning

När du står

Ställ dig mot en vägg. Vid rätt hållning ska ditt huvud, dina axlar och hälar vidröra väggen utan att du svankar särskilt mycket. Försök uppnå den hållningen utan vägg också. Tänk på att inte låta axlarna falla framåt.

När du sitter

Sitt rak i ryggen med lätt svankning. Använd gärna svankstöd. Dra bak axlarna något. De faller lätt framåt när man arbetar med händerna. Tänk också på att inte låta huvudet falla framåt.

När du går

Påminn dig själv om att dra bak axlarna och spänna magen lite grann. För att hitta magspänningen kan du ljuda ”ssss” tyst för dig själv. Upp med hakan och sträck på dig!

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons