BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Gå ner i vikt med effektiva 7-stegsmetoden!

07 jun, 2017 
Experten visar hur du får kontroll över känsloätandet – den sista viktiga pusselbiten för dig som vill gå ner i vikt.
Annons

Du är ledsen … och tröstar dig med lyxglass. Du är arg … och äter en dubbeldajm. Känsloätandet bär stor skuld till varför nära hälften av alla svenskar är tjocka. Det anser beteendevetaren och kostrådgivaren Ulrika Gabriel, som leder kursen ”Tänk dig smal – gå ner i vikt med KBT”.

– Många har genom åren provat olika dieter med varierande framgång, men de flesta har ändå inte nått sitt mål vad gäller vikten. Problemen har nästan alltid visat sig ha att göra med känsloätande, som i sin tur skapar ett småätande och/eller överätande vilket gör det omöjligt att gå ner i vikt, säger hon.

Småätande är ofta ett rastlöst beteende, menar Ulrika Gabriel. Ett ständigt letande efter möjligheter att bli ”nöjd”. För en del handlar det om verklig hunger och beror på att man, kanske på grund av att man håller igen, inte har ätit tillräckligt. Kroppen signalerar att den behöver mer energi.

Läs mer: Så slutar du småäta – och tappar kilon

Annons

Det kan också handla om att man äter en kost med många snabba kolhydrater. Det sätter blodsockret i svängning och gör att sötsuget sätter in. Det gör att man känner att man måste fylla på med ny energi hela tiden för att orka med att vara fokuserad.

– För väldigt många handlar det också om en rastlöshet i kroppen och själen som kan bero på känslor i någon form: stress, oro, nedstämdhet, rastlöshet, ledsenhet, ilska, glädje och så vidare. Inte sällan är det dessutom en kombination av alla de tre olika anledningarna.

Här lär Ulrika Gabriel dig hur du får stopp på småätandet genom att ta hand om dina känslor, i stället för att döva dem med mat:

Steg 1: Hitta orsaken till ditt ätbeteende

Ställ dig frågan VARFÖR du vill äta. Är du verkligen hungrig? Då ska du såklart äta. Om du känner sug av annat än hunger, vilken är då den bakomliggande känslan?

Annons

De vanligaste känslorna som får oss att äta är känslan av rastlöshet och långtråkighet. Det är ett bedrägligt spel. Känslan får dig att tro att allt blir bra bara du äter upp glassresterna i frysen. Det blir det inte. Om du äter kanske känslan bara har utökats med dåligt samvete.

Läs mer: Grönsaken som hjälper dig att sluta småäta

Frågan du alltså ska ställa dig är: Vad är det jag tror att jag kan lösa genom att stoppa något i munnen?

Här är 10 vanliga känslor som många försöka döva med mat:

* Obehag och rastlöshet

* Långtråkighet och stress

* Ilska och olust

* Sorg och nedstämdhet

* Otillräcklighet och utanförskap

Steg 2: Hitta sätt att hantera känslan – utan att äta

Ditt mål är att lära dig ta hand om känslan, i stället för att döva den med mat. Lyssna inåt. Vilka känslor pockar på din uppmärksamhet?

Annons

Vi är inte så vana vid självreflektion, så det kräver en del träning. Det handlar om att ta sig tid att stanna upp och känna efter och ibland också att våga vara i en ”obehaglig” känsla ett tag. Dels för att analysera den, dels för att konstatera att den faktiskt kan försvinna av sig själv.

Läs mer: Nöten som lindrar sötsuget

Frågan du ska ställa dig är: Vad behöver jag? Ta sedan fram penna och papper och skriv en lista på tio saker på vad du kan göra i stället för att småäta när känslan kommer. På så sätt har du tio förutbestämda valmöjligheter för hur du ska hantera känslor av obehag, rastlöshet, långtråkighet, stress och så vidare.

Till exempel: Vid långtråkighet: Ring en kompis, ta en promenad, drick ett glas vatten, gå och lägg dig.

Det kan det handla om en kortsiktig lösning som du kan ta till här och nu, men det är också bra att fundera på hur du kan lösa ett eventuellt problem på lång sikt.

Steg 3: Påminn dig om dina nya vanor

Du har bestämt dig: Du vill sluta småäta. För att ditt mål ska etsa sig fast behöver du påminna dig själv om det. Du behöver skapa rutiner och metoder som hjälper dig att komma ihåg dina nya vanor.

Annons

Läs mer: Därför blir du lurad av hälsomaten

Hitta påminnelsekoder som funkar för dig. Det kan vara lappar med dina mål nedskrivna eller dina mål symboliserade med bilder.

En kvinna som Ulrika Gabriel arbetade med utformade en högst personlig strategi: Hon satte en lapp på kakburken, där det stod: ”Kom tillbaka om 15 minuter.”

Klicka här för att ta del av steg 4 – 7!

Nyfiken på fler tips? Klicka här för att ta del av dem!

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!

Läs mer på www.naturdiet.se

Annons