Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så kan tandläkaren bota din huvudvärk

18 feb, 2011 
Annons

Smärta, spänningar, knak, knaster och låsningar – allt kan vara tecken på att du lider av stresskäkar. Det säger övertandläkare Anders Wänman på Bettfysiologiska kliniken.

Var tredje svensk har någon gång haft besvär med spända och värkande käkar, och nästan 1,5 miljon behöver vård. Problemet ökar och drabbar alla åldrar.

– Människor med käkproblem har sämre livskvalitet. Värk och smärta ger sämre koncentrationsförmåga och sömn. Knakande och knastrande käkar när man äter är obehagligt och genant när man umgås med andra, säger övertandläkare Anders Wänman på Bettfysiologiska kliniken i Umeå.

Varför får man käkproblem?

– Stress är en huvudorsak. Käken är en av de delar i kroppen som reagerar snabbast på stress. Det är vanligt att man spänner käkarna och biter ihop tänderna under press. Gör man det ofta och under lång tid kan man få belastningsskador i käksystemet så att käken inte fungerar som den ska.

Annons

Vilka är varningssignalerna?

– Det finns främst fyra varningssignaler:

  • Tandgnissling: Man gnider tänderna mot varandra, oftast i sömnen, vilket ger slitage på tänder och käkled.
  • Tandpressning: Man biter ihop och håller samman käkarna mot varandra, ofta dagtid eller i sömnen. Om man pressar ofta och länge kan det ge käkmuskelvärk och tandsprickor.
  • Tungpressning: Man pressar tungan mot gommen eller tänderna. Det ger avtryck av tänderna längs tungans kanter, så kallad ”eklövstunga”.
  • Kindbitning: Man biter sig på insidan av kinden, vilket ger sårskador på kindslemhinnan.

– Gemensam orsak för alla symtom är stress och anspänning. Man bör ta dem på allvar för att inte få värre tand- och käkbesvär.

Vilka är de vanligaste käkproblemen?

– Det är värk och smärta i käkmusklerna, olika ljud som knak, knaster och knäppningar, käkledsvärk eller låsning av käkleden. Behandlingen beror på vilka problem man har.

Hur kan man förebygga besvär?

– Undvik att spänna käkarna och bita ihop tänderna på dagen. Det gäller att bryta ovanan. Det är bra att gå omkring och gapa lite med 7–8 millimeter mellan tänderna. Det slappnar av käken och minskar stressen i hela kroppen. Att tugga tuggummi är också enkel träning som hindrar att man biter ihop tänderna, säger Anders Wänman.

I nya numret av MåBra (nr 3, 2011), som finns i butik från och med tisdag 22 februari, får du information om de vanligaste käkbesvären och hur du kan bota dem.

Av: Lise Andersson

Bild: Thinkstock

 

Annons