Annons

Så kan jordgubbar hjälpa dig att gå ner i vikt

Som om du behövde ytterligare en anledning att äta jordgubbar – nu menar forskare att bären kan hjälpa dig att tappa kilon.


Jordgubbar är inte bara somriga, söta och goda – utan även utmärkt dietmat. Det menar italienska, spanska och brittiska forskare, som i två olika studier kommit fram till att de röda bären kan motverka övervikt och ohälsosamma kolesterolvärden.

Annons

Personer som får mumsa i sig en handfull färska jordgubbar en timme innan en måltid äter mindre portioner jämfört med de som fått äta motsvarande kalorimängd i godis, upptäckte den första studien, som utfördes vid Loughborough University i Storbritannien. I genomsnitt fick jordgubbsätarna i sig 134 färre kalorier från den efterföljande pastamåltiden, vilket skulle kunna innebära ungefär 1 000 färre kalorier per vecka.

Läs mer: Maten som håller dig mätt längre

Forskarna tror att det finns två anledningar till att deltagarna som åt bär kände sig mättare än de som åt godis. Dels så ökar mättnadskänslorna ju längre tid man tuggar maten (bären tog fyra minuter att äta upp, jämfört med mindre än en minut för godiset) och dels så hade jordgubbarna en större volym, inte minst på grund av sitt vatteninnehåll. Jordgubbar är också rikt på fibrer, som mättar bra.

Läs mer: Gå ner i vikt med kostfibrer – så mycket ska du äta!

I den andra studien – från Università Politecnica delle Marche i Italien och universiteten i Salamanca, Granada och Seville i Spanien – fick deltagarna äta ett halvt kilo jordgubbar om dagen. Efter en månad hade deltagarnas kolesterolvärden och blodfettsvärden förbättrats markant. Jordgubbar kan med andra ord minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer: 10 sätt att sänka blodtrycket på naturlig väg

Exakt vilket ämne i jordgubbarna som ger den goda effekten är inte helt fastställt, menar forskarna, men mycket pekar på att det är antocyaninerna, de naturliga färgämnen som ger bären sin klarröda nyans.

Tidigare studier har också visat att de antioxidantrika jordgubbarna bland annat kan skydda huden mot ultraviolett strålning. Dessutom är jordgubbar rika på  folat, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod – och innehåller mer C-vitamin än apelsiner!

Här hittar du några av våra populäraste jordgubbsrecept:

meny-1007-jordgubbsgazpacho
Gazpacho med jordgubbar

Meny-1207-jordgubbsgranite
Jordgubbsgranité

Samvete-1109-bar-m-jordgubb
Energibar med jordgubbar

Fest-1109-jordgubbsdessert1
Yoghurt med jordgubbar och honung

Samvete-1407-jordgubbsyoghurtglass-430x326
Jordgubbsyoghurtglass

rabarber-430x463
Rabarber- och jordgubbskräm


Psst!
Sök efter fler recept i vår stora receptdatabas.

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…