Annons

Smärtfri

HELA DENNA SIDA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED VOLTAREN. Voltaren (diklofenak) receptfritt antiinflammatoriskt smärtstillande läkemedel . För korttidsbehandling av smärta i muskler/leder. Ska ej användas av gravida kvinnor under de tre sista månaderna av graviditeten.  Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tel. 020-100579 Mars 2016

HELA DENNA SIDA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED VOLTAREN. Voltaren (diklofenak) receptfritt antiinflammatoriskt smärtstillande läkemedel . För korttidsbehandling av smärta i muskler/leder. Ska ej användas av gravida kvinnor under de tre sista månaderna av graviditeten.  Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tel. 020-100579 Mars 2016


Så kan du dansa bort din smärta!

Med rätt inställning och rätt rörelse kan du bli av med besvärande smärta. Metoden kallas dansterapi och kan ha omedelbar effekt.


De flesta svenskar har periodvisa problem med smärta någon gång under livet. Upp till 60% säger att de har ont i kroppen flera dagar i veckan och ofta är smärtan ihållande. En period med smärta innebär inte bara fysiska problem, att ha ont påverkar också den psykiska hälsan negativt. Därför kan dansterapi, en  terapeutisk metod som uppmuntrar till samverkan mellan kropp och psyke, vara särskilt effektiv för smärtpatienter. Det menar Monika Thelin, dans- och rörelsepsykoterapeut med egen mottagning i Stockholm.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

monika-liten
– De allra flesta associerar dans med glädje, och när vi har roligt är det lättare att fokusera på annat än smärta. Rörelse är bra, och en lustfylld rörelse som dans frigör endorfiner som i sin tur dämpar smärtan, förklarar Monika Thelin.

Att få in motion i vardagen är en viktig nyckel för ett friskt liv.  När  smärtan är ett hinder är det lätt att bli passiv och träning eller gymbesök kan kännas långt borta. Även där har dansterapi fördelar.

– När du jobbar med dansterapi jobbar du inifrån och ut, inte tvärtom. På ett gympapass härmar du någon annan medan vi utgår från deltagarens egen rörelseglädje och förmåga. Det blir mer improviserat och det handlar aldrig om att ta rätt steg eller göra rätt rörelse. Men effekten är snabb, ofta räcker en session för att deltagarna ska märka stor skillnad.

Kan jag dansa mig helt smärtfri?
– Inte från all typ av smärta. Men du kan absolut dansa bort muskelspänningar orsakade av stress, fel arbetsställning eller vissa former av psykisk ohälsa.

Under hösten har Monika Thelin träffat en grupp smärtpatienter, som vid elva tillfällen har genomfört ett dansterapiprogram för  att lära sig lindra och hantera smärta. Det hela dokumenterades med filmkamera.

”Vi är inte smärtpatienter. Vi är dansare.”

Lindra smärta med dansterapi

Monikas grupp gick från begränsade smärtpatienter till rörliga dansare.

– Trots så få träffar har responsen varit fantastisk. De flesta har mindre smärta och betydligt bättre livskvalitet, säger hon.

Precis som all annan träning är dansterapi en process, du måste träna och underhålla kroppen för att bli bättre och behålla effekten.

– Det bästa är att patienten blir aktivt delaktig i sitt eget tillfrisknande. Det är en stor fördel att själv ta ansvar för sin egen hälsa istället för att försöka lösa problemen enbart genom att ta medicin, säger Monika Thelin avslutningsvis.

Filmen – ett lustfyllt och levande bevis

Se filmen med Monika Thelin och deltagarna i dansterapiprogrammet. Där möter du Riita, 62, som skadat axeln som truckförare och Björn Andersson, 66, som blev sittande i rullstol efter en fotoperation och drabbades av en hjärtinfarkt på grund av stillasittandet.


Voltaren_
Voltaren (diklofenak) receptfritt antiinflammatoriskt smärtstillande läkemedel . För korttidsbehandling av smärta i muskler/leder. Ska ej användas av gravida kvinnor under de tre sista månaderna av graviditeten. 
Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tel. 020-100579 Mars 2016

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…