Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så får du kontroll över din rädsla – verktyget som funkar!

08 mar, 2016 
https://image.mabra.com/image-6482199?imageId=6482199&width=1320&height=689
Anna Bennich Karlstedt
När vi tycker att något känns jobbigt undviker vi ofta att göra det. Om vi är rädda för spindlar går vi inte ner i källaren, om vi är rädda för att prata inför folk håller vi aldrig tal och så vidare.
Annons

Så här kan du jobba med din rädsla.

1. Beskriv konkret vad du vill kunna uppnå, som att åka till landet, söka ett jobb och så vidare.

2. Gör en ”orostrappa” där du listar alla situationer du är rädd för, och gradera svårighetsgraden från 0 till 100. Exempel vid spindelrädsla:

Se på bild av spindel: 20

Gå barfota i gräs: 25

Se film med spindlar: 45

Åka till en ö i skärgården, där det finns mycket spindlar: 50

Gå ner i källaren: 70

Åka till Australien: 95

3. Registrera dina undvikanden och säkerhetsbeteenden, ett i taget. Alltså vad du gör i dag för att slippa känna rädslan. Bestäm dig för att ta bort beteendena, ett efter ett.

4. Närma dig det du är rädd för. Börja träna på det som är enklast, som att exponera dig för bilder på spindlar. Lägg märke till vad som händer, över tid. Skatta ditt obehag under tiden. Du kommer att märka att det minskar i styrka, efter hand. När du är nere på ganska låg ångestnivå är det dags att gå vidare till ”att gå barfota i gräs”.

5. Ta hjälp om du behöver. Om man har väldigt stark rädsla är det svårt att exponera sig på egen hand och orka stå ut med obehaget. Vänd dig till en psykolog som är van att jobba med exponeringsbehandling vid rädslor.

Annons