Annons

Fasta dig frisk: ALLT om 5:2-dieten

Periodisk fasta, eller 5:2-dieten, är verkligen på tapeten just nu. Efter ett inslag om metodens hälsofördelar i SVT blev vår viktcoach så nyfiken att hon själv valde att prova. Läs mer om hennes 5:2-resa och debatten kring dieten här!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Omvärlden är enormt nyfiken på vår viktcoachs 5:2-diet, och både läsare, läkare och media följer henne med stort intresse. P4 Gävleborg har precis gjort en uppföljningsintervju med Marie – lyssna på inslaget via länken längst ner på sidan!

Vi senaste hälsokontrollen förvånades både Marie Tegnér och läkaren över de positiva förändringarna, och hon fick rådet att fortsätta med dieten för att stämma av med ytterligare prover framöver.

>> Läs mer om läkarbesöket här!

5:2-dieten går kortfattat ut på att äta normal kost under fem dagar, för att sedan fasta – eller minimera kaloriintaget ordentligt – under veckans resterande två dagar.

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett.

SVT:s Vetenskapens värld ägnade ett helt program åt periodisk fasta och vilka hälsofördelar diettypen antas bära med sig. Programmet väckte nyfikenhet hos många svenskar.

Marie Tegnér följer 5:2-metoden, även under all inclusive-veckan på MåBra-resan till Turkiet!

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér blev själv nyfiken på 5:2-dietens påstådda hälsofördelar efter tv-inslaget, och beslutade sig för att själv prova metoden:

”…Under 4-5 veckor ska jag fortsätta äta som vanligt 5 dagar i veckan, men 2 dagar/vecka kommer jag att dra ner mitt energiintag till ca 500 kcal. Testperioden börjar på tisdag och inleds med ett läkarbesök där jag kommer att lämna blodprover för att mäta kolesterol, triglycerider, glykos och IGF-1. Efter testperioden kommer vi att ta samma prover och se vad som har hänt i min kropp. Jag kommer också att väga mig och mäta min fettprocent för att se om något spännande händer.

Jag gör inte detta i första hand för… här började Maries 5:2-resa!

Du som är nyfiken på periodisk fasta och Marie Tegnérs erfarenheter av 5:2-metoden kan lyssna på en intervju i P4 Extra.
Klicka här för att lyssna!

I ett tidigare inslag i P4 Gävleborg berättar hon också om sina första intryck av kosthållningen. Lyssna på hela intervjun här!

Samma program gjorde sedan en uppföljning, du hittar det klippet här!

5:2-dieten, periodisk fasta, väcker debatt. Vad anser du om metoden?

Se resultat

Loading ... Loading ...

Frågor & svar om 5:2-dieten

Blir man mätt på 500 kcal, vilka dagar passar bäst för fasta och hur många måltider får man äta då? Frågorna kring 5:2-dieten är många, här svarar Marie Tegnér på de vanligaste funderingarna:

Frågor & svar om 5:2

Här samlar vi löpande allt vi skriver om 5:2-dieten, klicka på länken för att hålla dig uppdaterad!

Allt om 5:2-dieten och periodisk fasta!

Genom att fasta två dagar i veckan, som med 5:2-metoden, kan du både gå ner i vikt och bli friskare.

5:2-metoden är på allas läppar just nu. Här är vår fullmatade guide med allt du vill veta om succédieten!

Klicka här: Senaste nytt om 5:2-dieten

Senaste nytt om 5:2-dieten direkt till din mail!

nyhetsbrev-femtva

Prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev och få de senaste rönen kring 5:2-dieten, kaloriberäknade recept och andra spännande hälsonyheter – före alla andra!
Vi skickar vårt populära nyhetsmail två gånger varje vecka kostnadsfritt till dig som anmäler dig via mabra.com.

Läs mer via länken nedan!

Ja, jag vill veta mer!

Missa inte 5:2-klubben

5:2-klubben är en komplett vikttjänst på nätet från MåBra!

ola-marie-foto

Bakom tjänsten står MåBra, vår viktcoach Marie Tegnér samt hälsoprofilen Ola Lauritzon. Tillsammans har de skräddarsytt recept, fakta och värdefulla tips för dig som vill hitta formen via korttidsfasta. Marie och Ola chattar löpande med tjänstens användare och förser 5:2-klubben kontinuerligt med nytt innehåll.

Klicka här för att komma dit!

 

52-logotyp

 

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock/privat

 

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar