Annons

Livsmedlet som påskyndar din viktnedgång

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Här är ett nytt knep för sig som vill gå ner i vikt. Ringla olivolja över maten – så håller du dig mätt längre.

Olivolja ökar mättnadskänslan, enligt en ny studie.

Att olivolja är nyttigt visste vi redan. Nu visar en färsk studie från Tyskland och Österrike att den även kan hjälpa till vid viktnedgång.

Att tillsätta olivolja i maten ökar nämligen mättnadskänslan, vilket leder till att man äter mindre – uppemot 200 färre kalorier dagligen, visar studien. Blodprover tagna på försökspersonerna visade även att andelen mättnadshormoner var högre hos den testgrupp som åt olivolja jämfört andra grupper som åt rapsolja eller smör i stället.

Studien visar även att det i vissa fall räckte med att känna doften av oljan för att känna sig mätt. En grupp testpersoner fick äta yoghurt med aromaextrakt av olivolja – och det ledde till att de drog ned på sitt kaloriintag med uppemot 176 kalorier om dagen.

Fett kan alltså ha en inverkan när det gäller mättnadskänsla och viktnedgång – men det skiljer sig mellan olika typer av fett. Forskarna vill med studien visa att det går att göra nyttig mat som håller oss mätta längre än många kalorisnåla alternativ som finns i dag.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar