Annons

Larm att ta med en nypa salt: 6 lögner som gör dig hälsostressad

Nej, flourtandkräm är inte farligt. Och roll-on med aluminiumklorid i kan du använda med gott samvete!


Många hälsoråd som florerar på internet har ingen grund i forskning – utan är bara allmänt tyckande. Här är 7 exempel:

1: Fluortandkräm FARLIGT
Argument: Fluoret stör hormonbalansen och orsakar cancer och nervskador.
Fakta: Fluor är ett nervgift som är farligt i stora mängder. Om man till exempel äter tre hela tandkrämstuber vid ett och samma tillfälle får man förgiftningssymtom.

Annons

Men det är osannolikt att de små mängder fluor vi får i oss när vi borstar tänderna skulle vara hälsovådligt, menar forskningen. Det är nog inte så nyttigt att klämma i sig tre tuber med alovera-tandkräm heller, kanske.

2: ALLA behöver vitamin- och kosttillskott
Argument: Vi får inte i oss nog med vitaminer och mineraler via maten.
Fakta: Även om det finns brister i matvanorna så får de allra flesta i Sverige i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, visar omfattande kostundersökningar.

Det viktigaste är att äta riktig mat, som innehåller fett, protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler.

3: Gluten och vete FARLIGT
Argument: Orsakar inflammationer, cancer och diabetes typ 1.
Fakta: Är man allergisk ska man förstås inte äta det man inte tål. Men det betyder inte att det är farligt för alla. I dag finns ingen forskning som visar att gluten skulle orsaka inflammation i tarmarna, diabetes eller cancer. Upplever man inga besvär finns det ingen anledning att utesluta gluten.

Men om man får ont i magen, blir uppsvälld och gasig? Vissa är känsliga – utan att vara allergiska. Testa hos läkare om du är glutenintolerant. Är du inte det, enligt testet? Prova att dra ner på gluten under en månad och se om magen känns bättre.

4: Socker JÄTTEFARLIGT
Argument: Socker orsakar cancer.
Fakta: Googlar man ”socker, gift och cancer” får man hur många träffar som helst, där det påstås att ”socker göder cancerceller”. Men det är så förenklat att det blir fel!

Visst, det stämmer att cancerceller behöver socker för att växa, men det handlar inte om sådant som finns i sötsaker – utan om att det bildas glukos i kroppen när vi äter kolhydrater (morötter och potatis också). Och kroppen behöver kolhydrater för att fungera. Alla celler, både friska och cancerogena, använder glukos för att växa.

Det är förstås logiskt att stora mängder söta livsmedel inte är bra för oss. Men man behöver inte få ångest av att äta en bulle eller chokladbit då och då.

5: Detox-kurer renar kroppen
Argument: Vissa juice-, aloe vera- och riskurer rensar bort gifter i kroppen och gör oss piggare och friskare.
Fakta: Nej, det går inte att rensa ut tarmarna eller levern genom att äta eller dricka en viss sak i en vecka. Det är en bluff! Det finns ingen mirakelkur eller superdiet som fixar hälsan.

6: Roll-on med aluminiumklorid FARLIGT
Argument: Ämnena går in i kroppen och blodet, och kan leda till bröstcancer.
Fakta: Huden släpper inte igenom metalljoner (aluminiumklorid). Forskningen som finns i dag har inte kunnat visa att det skulle finnas några kopplingar mellan roll-on med aluminiumklorid och bröstcancer.

Nyfiken på fler hälsomyter? Här spräcker Agnes Wold 6 vanliga hälsosanningar:

LÄS MER6 hälsosanningar som kommer ge dig nya vanor

 

Psst! Missa inte vår hyllade poddcast KÄNNBART med Anna Carsall och Anki Sydegård. Lyssna på avsnittet om just hälsostress här: Till podden Kännbart

 

Källor: thebeautybrains.com, Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Folktandvården, Läkartidningen, överläkare och glutenexpert Anneli Ivarsson i chatt i Svenska dagbladet, docent Marie Lodén i artikel i Ica-Kuriren, IFLScience.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…