Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Lär dig att älska grönsaker – så här gör du!

14 jul, 2015 
Har du svårt för spenat, brysselkål och broccoli? Ny forskning visar att det går att träna hjärnan att älska nyttig mat!
Annons

Det är nyttigt med grönsaker. Ändå äter de flesta svenskar mindre än Livsmedelsverket rekommenderar. Minst omtyckta är de allra nyttigaste grönsakerna selleri, rucola och broccoli.

Länge har man trott att smaken är medfödd och att man inte kan påverka den. Men det är faktiskt möjligt att gå från att gilla godis och skräpmat till att älska grönsaker i stället.

Läs mer: Grönsakerna som föryngrar din hjärna med 11 år!

– Vad vi tycker om är till stor del inlärt. De som tycker om grönsaker har ofta vant sig vid grönsakssmaken redan i magen. Om mamman äter mycket grönsaker under graviditeten vänjer sig fostret vid smaken och kommer högst sannolikt att tycka om grönsaker när de växer upp, säger Johan Lundström, hjärnforskare vid Karolinska institutet.

Läs mer: Frukt och grönt gör dig lyckligare

Problem uppstår för de personer som aldrig vant sig vid grönsakernas smak. Forskning visar att vi undviker mat som vi inte är vana vid eftersom det kan uppfattas som farligt. Om vi konstant matar oss med snabbmat, läsk och godis så kommer vi alltså att vilja ha just det. Om vi i stället byter till nyttig mat så börjar hjärnan vänja sig vid det nya.

Annons

Läs mer: Därför är frysta grönsaker lika bra som färska

Men det går inte att ändra sin smak över en natt. I en studie vid Harvard Medical School i USA fick hälften av de överviktiga försökspersonerna ändra sin kost till mer grönsaker. Därefter fotograferades deras hjärnor. Efter sex månader såg man att deras belöningssystem reagerade positivt när de fick se bilder på nyttig mat. Att ändra ingrodda vanor kräver alltså tålamod och tid.

Läs mer: Här är de 10 nyttigaste grönsakerna!

Ofta är det generna som är huvudorsaken till att vi inte gillar vissa grönsaker, främst de med bitter smak. Det finns tre grupper av människor: 20 procent är superkänsliga för den bittra smaken och står inte ut med den. 50 procent tycker att grönsaker är okej. 30 procent känner inte den bittra smaken alls.

– Att en del tycker illa om grönsaker beror på att de har en särskild gen som är känslig för allt som är bittert. Man känner igen dessa människor på att de inte tycker om kaffe heller, säger Johan Lundström.

Annons

Läs mer: Så hittar du DITT sätt att äta nyttigare

Tillhör man den superkänsliga gruppen går det inte att tvinga i sig grönsaker. Då måste man i stället försöka maskera den bittra smaken genom att mala ner grönsakerna och blanda upp dem med andra smaker som är goda. Annars blir effekten den motsatta: Det kan skapas en permanent aversion mot allt vad grönsaker heter.

Testa dig själv: Äter du tillräckligt med frukt och grönt?

Det är nämligen lättare att börja avsky en smak än att börja tycka om den. Det vet alla som förätit sig på något speciellt och sedan blivit kräksjuka. Efter en sådan upplevelse vill man inte äta det som gjorde en sjuk igen.

Så börjar du tycka om grönsaker

1. Blanda in grönsaker i annan mat som du gillar.

2. Öka mängden successivt.

3. Direkt efter att du ätit en grönsak – belöna dig med något gott. Då skapas en positiv association till grönsaken.

4. Vänj dig av med sött. Socker ger nämligen en så stark dopaminsignal till hjärnan att andra smaker får svårt att nå fram. Nyttig mat ger alltså en mindre dopaminaffekt som tar längre tid att uppfatta. Om hjärnan inte blir bombarderad med socker börjar plötsligt annat än godis att smaka gott.

Annons

5. Håll ut, det tar cirka sex månader att ändra sin smak. Att vänja sig av med söta smaker tar ännu längre tid, uppemot ett år. Det beror på att söta smaker har en starkare effekt på hjärnans belöningssystem än andra smaker.

AV: Cecilia Helle

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

 

Få en friskare kropp med grön mat

Vegetarisk kost är bra för blodtrycket.

Dags att skippa köttet? En vegetarisk diet kan ha lika bra effekter på blodtrycket som om du tappar fem kilo i vikt, visar en ny undersökning.

Läs mer: Få en friskare kropp med grön mat

 

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.

Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

 

Så gör du för att minska matsvinnet hemma

Spara både pengar och miljö genom att sluta slänga mat.

Slänger du två skivor bröd i veckan för att det har blivit torrt? Det blir över tre kilo bröd på ett år. Här är tipsen för mer hållbar mat som du hinner äta upp.

Läs mer: Så gör du för att minska matsvinnet hemma

Annons