FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Läkaren: Så gör du för att inte fastna i semesterdrickandet

27 maj, 2017 
AvAnaïs González Cruz
När försommarvärmen äntligen sveper in över landet börjar vi dricka mer än vanligt. Men hur mycket är för mycket?
Annons

Snart går många svenskar på den efterlängtade sommarsemestern – och med bara någon månad kvar till ledigheten känns det kanske inte så konstigt att ta sig ett glas eller två till vardags.

Men vanorna vi lägger till med under semestern kan vara svåra att ta sig ur, särskilt för de som redan har en hög alkoholkonsumtion. Då är det viktigt att på förhand bestämma hur mycket man ska dricka, tycker Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm:

Läs också: 7 saker du (kanske) inte vet om unga och alkohol

– Konsten är att kunna njuta av alkohol och samtidigt begränsa mängden man dricker. Man ska inte behöva avstå från att slå sig ner på en uteservering, men för den sakens skull behöver man inte dricka så mycket, säger han och fortsätter:

– För en del är det inga som helst problem medan andra har en gnagande känsla av att det går överstyr, utan att söka hjälp för det. Då får man se till att ha en plan, att inte kasta sig in i situationer utan att ha bestämt sig för hur mycket man ska dricka i förväg. Vet man att gränsen går vid 3 öl så får man dricka alkoholfritt om krogbesöket drar ut på tiden.

Annons

Läs även: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol 

Att just sätta gränser för mängden alkohol är ofta svårt för svenskarna. Många dricker rejält när det väl är fest, något som kan vara en konsekvens av motbokens avskaffande på 1950-talet, tror Andréasson. Men nu börjar det se annorlunda ut.

– Vi gick från att dricka väldigt lite under festliga tillfällen till att få en större konsumtion. Sedan motboken försvann har den bara ökat och i dag dricker vi flera gånger per vecka. Däremot minskar mängder per tillfälle och överlag ökar måltidsdrickandet mer än festdrickandet.

I jämförelse med övriga européer har svenskarna faktiskt en rätt låg alkoholkonsumtion. Sverige tillhör ett av de länder som dricker minst i Europa och det med ett genomsnitt på cirka 9 liter ren alkohol per vuxen och år, enligt IQ.

Hur mycket alkohol är då för mycket? Gränsen mellan bruk och riskbruk är alltid olika från person till person, men Sven Andréasson ger snabbt ett svar på när man bör se upp:

Annons

– När du tappar kontrollen över drickandet och inte kan sluta med det, trots att det gör dig missnöjd.

Är du i riskzonen?

Kvinna: Över 9 standardglas per vecka

Man: Över 14 standardglas per vecka

Obs! Vi har alla olika tolerans mot alkohol. På Alkoholprofilen kan du mäta just din konsumtion.

Vill du prata med någon?

Beroendecentrum 

Vårdguiden 

Anonyma alkoholister

Foto: IBL 

 

Rosacea – vitt vin kan öka risk för sjukdomen

Läs också: Rosacea – vitt vin kan öka risk för sjukdomen

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons