HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Kostexperten: Energidrycker är inte farligare än kaffe

10 jan, 2018 
Diskussionen om energidryckernas vara eller inte vara är hetare än någonsin. Men hur farliga är det egentligen? "Du kan lika gärna ta en ostmacka", säger näringsfysiolog Anki Sundin.
Annons

Vi skrev igår om hur försäljningen av energidrycker i Sverige har ökat med hela 44 procent sedan 2014, och om hur barnhjärtläkaren Peter Munkahammar varnar om riskerna.

– Innan man är björnsäker på att barn kan dricka det här tycker jag att de ska bort från hyllorna och bara säljas till vuxna, säger han till Aftonbladet.

Och MåBra:s nutritionist Anki Sundin håller med. I SVT:s morgonsoffa berättar Anki om varför vi bör se upp med konsumtionen av dryckerna, och varför den ändå har ökat.

Läs också: Så skadligt är energidryck för din hälsa

– Dels tycker vi om smaken, och dels är tillverkarna bakom energidryckerna väldigt duktiga på marknadsföring, säger Anki Sundin.

Och hur bra eller dåligt är det egentligen med energidryck?

– Det är att jämföra med en kopp kaffe ungefär, om man ska prata om koffeinet som ofta är det som hamnar i fokus i diskussionen. Det är ungefär hälften så mycket koffein i energidryck som i kaffe.

Annons

Stora mängder koffein hos barn

Energidryckerna är inget Anki tycker att man ska betrakta som en måltidsersättning. Men rent fysiologiskt – håller man det till en normal konsumtionsmängd är det ingen fara.

– Det som kan vara en utmaning är när det kommer till barn och ungdomar som exponeras för stora mängder koffein.

Vilket också är anledningen till Livsmedelsverket nu håller på med en utredning kring en eventuell åldersgräns vid försäljning av energidryck, som ska vara klar i december i år.

Läs också: 13-åring drack energidryck: Fick föras till sjukhus 

– Vi vet ju inte så mycket om hur yngre fungerar, vi har bara studier på vuxna människor som visar att en överkonsumpion kan ge symptom som oro, ångest, yrsel, sömnsvårigheter. Och är det värre kan det bli fråga om illamående, kräkningar, och hjärtklappning – och det kommer från koffeinet, förklarar Anki Sundin.

Men precis som med kaffe har energidrycker sina positiva effekter också.

Annons

– Det är ju uppiggande, vilket kan vara skönt. Sen får man se till konsumtionsgruppen, där en stor del är personer som tränar ganska mycket, och koffeinet har ju även en prestationshöjande effekt.

Energidryck istället för läsk?

Till skillnad från läskedrycker innehåller många energidrycker idag mindre eller inget socker utan istället sötningsmedel.

– Det är mycket möjligt att fler väljer energidryck som ett alternativ till läsk för att vara nyttiga.

Läs också: Varningen: Ge aldrig denna dryck till ett barn! 

Det är inte heller ovanligt att dryckerna innehåller tillsatta vitaminer och mineraler, något som Anki Sundin anser vara lite intressant.

– Jag är inte jätteimponerad av dessa energidrycker. Ofta är det vitaminer och mineraler som vi kanske inte behöver mer av, eller örtextrakt som kan göra varken till eller från. Så rent näringsmässigt ska vi inte se det som att de kan ersätta exempelvis ett mellanmål.

– Du kan lika gärna ta en ostmacka. Men jag tror inte vi har sett taket för vår konsumtion av energidrycker än, avslutar Anki Sundin.

Källa: SVT   Foto: IBL

Annons