TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Kalle Zackari Wahlström: Barnen rör sig farligt lite

08 mar, 2016 
Kalle Zackari Wahlström i SVT:s Gympaläraren
"Förr i tiden fick eleverna lära sig att sitta still i skolan. Nu måste skolan lära barnen att röra på sig", konstaterar Kalle Zackari Wahlström.
Annons

Kalle Zackari Wahlström är tillbaka i tv-rutan, precis som tidigare är det hälsa och träning i fokus. Men den här gången har barn och ungdomar huvudrollen. I aktuella programmet Gympaläraren återvänder Kalle Zackari Wahlström till sin gamla högstadieskola med syftet att få ungarna att röra på sig mer.

En utmaning betydligt större än anat:

– Jag trodde att jag skulle ha med mig det till skolan och så skulle allt lösa sig. Men barn är inte lika mottagliga. De har inte lika mycket ångest för att de inte tränar ännu. Så för barn behövs det andra lösningar, säger Kalle Zackari Wahlström till SVT.

Effekterna av en stillasittande barndom kan bli mycket negativa, redan i tonåren kan man se en ökad risk för både benskörhet och diabetes, menar Daniel Berglind, barnhälsoforskare vid Karolinska Institutet i Solna, som medverkar i kvällens program.

– Vi har haft rörelsemätningar på 1 000 fyraåringar i hela Sverige. Där kan vi se att endast 30 procent av fyraåringarna rör på sig tillräckligt mycket. Det vill säga, har en intensiv aktivitet 60 minuter per dag, säger han i inslaget.

Annons

Sämre fysisk hälsa tycks också ha ett samband med psykiskt välbefinnande.

– Forskning visar att våra barn rör sig alldeles för lite, och det verkar i sin tur leda till att de mår sämre. Fysiskt, men även inuti, säger Kalle till SVT.

Bland landets 15-åriga flickor har andelen med psykiska besvär ökat. Nedstämdhet, sömnsvårigheter och somatiska besvär som huvudvärk och magont är den högsta sedan mitten av 80-talet.

Svenska barn har nästan minst skolgympa i Europa, 56 timmar idrott per läsår är lägst i Norden. Länder som toppar listan har över 100 timmar. Dessutom skolkar många från gymnastiken i skolan, en studie från 2010 visade att 20 procent av högstadieeleverna valde att inte delta i den typen av lektioner. Det är alltså få elever som uppnår WHO:s rekommendation om en timmes fysiskt aktivitet per dag.

Enligt Sveriges riksdag är vart femte barn i yngre skolåldern överviktigt. Problemet är mest utbrett bland familjer med låg utbildningsnivå och inkomst.

Se Kalle Zackari Wahlström i Gympaläraren på SVT,  tisdagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Källor: svt.se

FOTO: Janne Danielsson

Annons