Annons

”Jag hälsar på varenda städare och mattant”

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Alexandra Pascalidou, journalist och författare, bor i Stockholm med sin man och dottern Melina, snart två år. Här skriver hon om sin pappa, vardagshjälten som lärde henne hur mycket ett litet ”hej” kan betyda.

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou.

Livets labyrint döljer stora och små insikter. Jag minns alla de gånger jag studsat, snubblat, fallit, rest mig upp, skakat av mig, blickat bakåt och siktat framåt – en insikt rikare. Det är inte lätt att välja en enda insikt ur det pussel som skapat våra personligheter. Det kräver att vi går genom vardagen med vidöppna ögon för att notera de små läxor vi berikas med.

Nu spolar jag bakåt, in i barndomens oskyldiga skrymslen, innan vuxenvärldens vedertagna visdom trätt in som ett filter. I mina åttaåriga händer har jag en dammtrasa.

Pappa glider fram i de kala korridorerna som en slalomåkare från vägg till vägg med sin golvmopp. Snart kliver vi in i kontoren. Där dammar jag av borden och fönsterkarmarna medan pappa tömmer de tunga papperskorgarna.

”Hej”, hojtar pappa glatt när vi kommer in till mannen som sitter vid sitt skrivbord. ”Hej”, upprepar pappa varenda gång vi stöter på en människa. Försiktigt rättar jag pappa, ”mjukare H:n pappa, de kanske inte förstår att du hälsar. De kanske tror att du hostar, pappa”.

”Hej”, viskar pappa envist i rum efter rum där tystnaden ligger som ett kompakt täcke och människorna mekaniskt vänder bort blicken vid vår ankomst. Mina tafatta ”hejsan” studsar stumt tillbaka. De hänger kvar i luften som frågetecken som aldrig finner sina svar. Dessa tysta tisdagar och torsdagar bär jag med mig.

Om de kände min pappa hade de rullat ut röda mattan, tänker jag. Min pappa fönsterputsaren som klättrar på husfasaderna i minusgrader som en spindelman utan höjdskräck eller hudmask. Min pappa som rest jorden runt på en båt. Min pappa som blev rånad en mörk natt i New Orleans när han tillsammans med sin bästa vän bara skulle ta en öl vid första hamnen på flera månader. Det slutade med att de blev jagade i en tät skog med kulor som skar genom natten. En träffade pappas svenska träsko. Den andra träffade pappas vän som tog sitt sista andetag samma dag som hans fru födde deras första barn i en solig Medelhavsstad.

Min pappa som kan spela alla musikinstrument utan att kunna läsa noter. Min pappa som talar åtta språk utan att kunna skriva dem. Min pappa som överlevt ett inbördeskrig, en diktatur, en skilsmässa. Min pappa som är Rinkebys gladaste gubbe, som dansar salsa som en latinlover och sjunger Volare så att fönsterrutorna vibrerar. Min pappa som skänker bort sin enda bäddmadrass till flyktingfamiljen som bor vägg i vägg, för att de alla sover på det kalla golvet.

Hade de sagt hej till min pappa hade han säkert berättat en hel hög hisnande historier. Men nu är det ingen som bemödar sig med att svara.

Sedan den dagen hälsar jag på varenda spärrvakt, varenda städare, varenda mattant som om de vore världens viktigaste människor. Ett hej kostar ingenting men kan ändå betyda så mycket. Ett hej kan hylla och häva en individ till oanade höjder. Vi behöver blott bli sedda. Bejakade. Bekräftade. Få veta att vi finns.

Av oviktiga varelser kan vi få viktiga insikter. Av små människor kan vi få stora lektioner i levnadskonst. En simpel insikt som får alla att må bättre.

/Alexandra Pascalidou


Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar