FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Intervjun alla dagisföräldrar pratar om – vad tycker du?

13 okt, 2016 
Skuldbeläggande eller tänkvärt? Åsikterna går i sär – här hittar du texten alla dagisföräldrar diskuterar just nu!
Annons

”Det sägs alltid att förskolan är bra och att vi är fantastiska men då brukar jag ställa en fråga tillbaka: ”Vad är det som är bra?”

Så börjar en artikel från Östersundsposten, som just nu delas och kommenteras vilt i sociala medier. Och debatten pågår parallellt kring både köksbord, fikarum och sandlådor. Hon verkar onekligen väckt en fråga, förskolläraren Maud Andersson, som i artikeln rakt och resonerande berättar om vardagen i förskolan. Maud har jobbat som förskollärare sedan 1974 och tycker mycket har förändrats under tiden. Till det sämre.

”Föräldrar vill gärna jag har deras barn i famnen när de går, att det ser bra ut, annars blir det svårt att jobba för dem. Men jag har ju inte barnet i famnen hela dagen. Strax efter kommer ju ett nytt.”, säger hon.

Stora barngrupper med få personal gör uppdraget svårt, menar hon och uttrycker en oro kring de riktigt små barnen:

Annons

”Anknytning är väldigt viktig, framför allt upp till 3 års ålder. Det är egentligen så enkelt, så varför har det blivit svårt att förklara eller att förstå? Det är ju att vara närvarande med sitt barn. Här på förskolan finns det en stund när man byter blöjor, då det bara är du och jag, annars blir det inte speciellt mycket vuxenkontakt och det är många olika ansikten för barnen.”

Maud Andersson uppmanar föräldrar att boosta sitt eget självförtroende, eftersom hon tycker att det finns en övertro på förskolans uppdrag och kapacitet idag.

Ett exempel är när ett förskolebarn får småsyskon:

”Jag har stött på föräldrar som vill vara hemma men faller för trycket, för de hör att det rätta är att barnet är på förskolan. Såklart?! Föräldern törs inte tro på sig själv. Till och med en sköterska sa när någon fått storasyskon: ”Men ska du inte lämna henne på förskolan ändå?” Varför säger de så?”

Långa dagar på förskolan, stora barngrupper, högt tempo och volym – och väldigt lite tid tillsammans med föräldrar och resten av familjen. Så ser vardagen ut för många små barn idag. Och Maud Andersson är övertygad om att mönstret kommer färga barnen även som vuxna:

”Om vi inte svarar på barns behov i dag, hur ska de som vuxna se vad andra har för behov?”

Läs hela artikeln här

Vad tycker du? Dela gärna med dig av dina egna tankar, erfarenheter och känslor!

 

Annons