Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Honung är hur hälsosamt som helst!

06 mar, 2017 
Den läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Nu har svenska forskare hittat nyckeln till honungens läkande kraft – mjölksyrabakterier.
Annons

Tidigare användes den utanpå kroppen, till exempel på svårläkta sår. Men honung gör även nytta inuti kroppen, bland annat visar studier att den kan förbättra tarmens hälsa. Och nu vet forskarna varför. Enligt Tobias Olofsson, molekylärbiolog vid Lunds universitet, hänger honungens hälsosamhet ihop med mjölksyrabakterier.

– De nyttiga mjölksyrabakterierna i honungen kommer från biets mage, där nektarn förvaras. När bina omvandlar nektarn till honung följer de nyttiga bakterierna med, säger han.

Mjölksyrabakteriens funktion är att skydda honungen från angrepp av jäst, dåliga bakterier och svampangrepp.

Läs också: Socker, honung eller sirap – vad är bäst?

– Men mjölksyrabakterierna är nyttiga för människan också eftersom de kan bilda ämnen som är bakteriedödande. De skapar även ämnen som triggar vårt immunförsvar.

I framtiden kan honung till och med komma att användas i stället för antibiotika.

Annons

– Ännu kan inte antibiotikan bytas ut mot honung, men i vår forskning arbetar vi för att mjölksyrabakterierna ska kunna ingå i framtida läkemedel, säger Tobias Olofsson.

Vildhonung är den honung som anses särskilt rik på nyttiga bakterier. Namnet kommer från de delar av världen där honungen hämtas direkt från biet och konsumeras snabbt, den nyazeeländksa manukahonungen är ett exempel. Brittiska forskare har arbetat med manukahonung och kunnat påvisa antibiotiska effekter. Idag används den på brittiska sjukhus av den anledningen. I Skandinavien och Skottland har dock den så kallade ljunghonungen visat liknande egenskaper.

Läs också: Honung – så testar du om den är äkta vara

– I den vilda honungen finns miljontals nyttiga mjölksyrabakterier av 13 olika sorter.

Den odlade honungen innehåller inte mjölksyrabakterier. Det beror på att odlad honung innehåller mer socker och mindre vatten, vilket gör att mjölksyrabakterierna inte trivs i den lika bra som i vildhonung.

Även om odlad honung inte innehåller mjölksyrabakterier är den ändå hälsosam:

– Den innehåller bra ämnen som mjölksyrabakterierna lämnat kvar i honungen, säger Tobias Olofsson.

 

Här listar vi hela 16 honungssöta recept, för både frukost och middag!

 

AV: Helene Götberg

BILD: Thinkstock

Annons