BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Hitta dina sockertriggers – och besegra sötsuget!

25 nov, 2016 
Sötsug
När sötsuget sätter in kan det vara svårt att motstå frestelsen. Men om du förstår vad som väcker känslan blir det lättare.
Annons

De flesta av oss vet nog hur det känns att vara sötsugen. Och visst är det okej att falla för frestelsen någon gång ibland och ta den där extra kakan. Men många av oss svenskar äter faktiskt mer socker än vi borde.

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör högst en tiondel av energin från maten vi äter komma från socker. Det motsvarar ungefär 50 gram tillsatt socker per dag för oss vuxna. Livsmedelsverkets senaste undersökning visade dock att 40 procent av svenskarna äter mer än så. Men är socker egentligen farligt? Och vad händer egentligen i våra kroppar om vi får i oss för mycket av det goda?

– Socker innehåller väldigt mycket energi, men knappt någon näring alls. Det kan göra att personer som äter väldigt mycket sötsaker blir överviktiga, men ändå får näringsbrist, säger nutritionisten Anki Sundin.

Då ökar även riskerna för att drabbas av flera av våra vanligaste välfärdssjukdomar.

Annons

– När man blir överviktig så samlas det för mycket fett i blodkärlen. Och särskilt om det sätter sig kring buken så höjs risken för diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.

För att sätta stopp på sockerfrosseriet kan det underlätta att veta vid vilka tillfällen som just du är mest benägen att okynnesäta. Då kan du lättare förebygga och undvika att sötsuget uppstår.

Här listar Anki Sundin 5 vanliga orsaker som kan leda till att sockerbegäret kickar in. Känner du igen dig?

1. Du tror att du är sötsugen när du egentligen är hungrig

En vanlig orsak till att man känner ett begär efter socker är att man inte kan skilja på sötsug och faktisk, fysiologisk hunger. Kroppen förstår helt enkelt inte sitt eget språk. Man kanske tror att man vill ha en bulle, fast det egentligen är en betydligt mer näringsrik grov macka med smör och ägg på som kroppen ber om och behöver.

2. Du använder socker som medicin

Känslor kan trigga igång sockerbegäret. Om man befinner sig i någon form av negativ sinnesstämning kan det vara frestande att försöka lindra obehaget genom att äta något sött.

Annons

När man är stressad kan man uppleva en större aptit som leder till att man blir mer benägen att äta och dricka sådant som smakar sött. Och om man är trött kan man tillfälligt pigga upp sig med sötsaker. Det är även vanligt att tröstäta för att bli gladare om man känner sig nedstämd, ledsen eller deprimerad. Till och med när man har ont i kroppen kan man bli sugen på socker, eftersom det faktiskt dämpar fysisk smärta.

3. Du äter sötsaker för att fira

Socker dämpar inte bara negativa känslor! Det kan även förhöja ett redan gott humör ytterligare, eller vara ett medel man tar till för att belöna sig själv. För många av oss har det nog slunkit ner lite extra godsaker vid festligare tillfällen eller när vi har haft något att fira.

4. Du förknippar vissa aktiviteter med sötsaker

Om man alltid blir sugen på socker vid ungefär samma tidpunkt varje dag så bör man fundera på om begäret har ett samband med någon speciell vana eller aktivitet. Vissa äter nämligen sötsaker vid specifika situationer. Om man till exempel alltid mumsar på något när man sitter och myser framför tv:n på kvällen så kan man börja märka av ett återkommande sötsug vid de tillfällena. Samma sak gäller om man är van att äta en liten kaka till trekaffet på eftermiddagen. Men alla upplever inte sitt begär vid samma tidpunkter, utan det handlar helt enkelt om när man själv har vant sig vid att få sin sockerkick.

Annons

5. Dina hormoner gör dig sötsugen

Många kvinnor kan känna ett extra begär efter sötsaker i samband med menstruationen eller vid en graviditet. Det beror på att nivåerna av serotonin och dopamin då rubbas. De är två glädjebringande signalsubstanser som man mår väldigt bra av. Socker gör att det frisätts mer av de ämnena så därför kan man vid de tillfällena känna ett behov av att äta lite mer sötsaker än vanligt för att muntra upp sig själv.

FAKTARUTA:
Kan man bli sockerberoende?

– Sockerberoende är ingen diagnos som finns uppräknad bland beroendeformerna inom sjukvården och psykiatrin. Många anser att det borde räknas dit, men hittills har det varit svårt att genom forskning konsekvent kunna bevisa att människor verkligen kan bli beroende av socker, säger nutritionisten Anki Sundin.

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Näringsterapeuten: Därför ska du göra juice av din sallad

Gröna drinkar och smoothies kan boosta hälsan med besked. Det vet näringsterapeuten Marlene Gustawson av egen erfarenhet, här bjuder hon på tips och recept!

Annons

Läs mer: Därför ska du göra juice av din sallad

Matcha – hälsodrycken ALLA pratar om!

Matcha-te, matcha-glass, matcha-kakor och matcha-latte… Vad är det för grönt mirakelpulver som alla pratar om just nu? MåBra gör en djupdykning i hälsoskafferiet och berättar mer!

Läs mer: Matcha – hälsodrycken ALLA pratar om!

Click to add image caption

Så mycket rödbetor behöver du få i dig – för att sänka blodtrycket!

Rödbetor sänker blodtrycket samt skyddar mot hjärtsjukdomar och stroke, enligt en ny studie.

Läs mer: Så mycket rödbetor behöver du få i dig – för att sänka blodtrycket!

Så påverkar ditt blodtryck i dag din hälsa i framtiden

Om du håller nere blodtrycket i ungdomen så kan du undvika vissa allvarliga sjukdomar när du blir äldre.

Läs mer: Så påverkar ditt blodtryck idag din hälsa i framtiden

Forskare: Ät jordnötter – då minskar du sötsuget!

Här är forskarnas teorier om varför du håller dig mätt längre – om du äter jordnötter till frukost!

Läs mer: Ät jordnötter – då minskar du sötsuget!

Annons