FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Har du cravings? 7 tips för att kontrollera dem

19 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Inte är det lätt när kroppen skriker efter chips eller choklad – men det går att stå emot.
Annons

Måste. Äta. Socker. NU!

Ah, cravings! Eller selektiv hunger som det också kallas. Vi har alla haft den – en intensiv lust att äta ett specifikt livsmedel. Gravida är en grupp som kan få de mest otippade saker på hjärnan – glass med inlagda gurkor, friterade lökringar med senap, eller okokt spagetti med mynta. Men det är extremt, vanligare är att man suktar efter något som innehåller socker eller fett – chokladkakor, chips, bullar och kakor. Även om det är gott så är det faktiskt inte så hälsosamt att äta tre liter glass på under en halvtimme.

I motsats till vad de flesta tror så går det, kanske inte att stoppa, men i alla fall få kontroll när vågen sköljer över dig skriver prevention.com. Här är några grejer du kan tänka på.

Konfrontera tanken på maten direkt.

Fråga dig själv om du verkligen måste ha det som poppade upp i din hjärna? Det kan hjälpa dig att tänka ”jag vet att jag inte är hungrig”, ”jag måste inte äta varje gång jag tänker på det” eller ”varje gång jag tänker på det här men inte äter kommer det att bli enklare att avstå framöver”.

Annons

Byt ut tanken på maten mot en annan tanke.

Att tänka på andra saker eller andra bilder fungerar bättre än att försöka stoppa tanken på det du vill äta.

Distrahera dig själv.

Det är bra att försöka göra något annat, gärna med händerna. Du kan exempelvis ringa en vän, borsta tänderna, gå en promenad, ta ett bad eller spela tv-spel.

Sätt en plan för när du ska äta.

Boka in tid och plats för när du ska äta just det här livsmedlet. Istället för att känna skuld för att ha ätit det lite hipp som happ kommer du att se framemot dagen när du äntligen ska få njuta.

Förpacka kakorna eller glassen etc i små paket.

Om du blir sugen på glass eller kakor är det lätt hänt att ett helt paket slinker ner. Det förebygger du genom att dela upp till exempel kakor i flera olika mindre påsar. Det hjälper dig att minska på antalet.

Ät med andra.

Om du är rädd för att överkonsumera och du oftast äter rimligare portioner tillsammans med andra. Ät helt enkelt med andra!

Bedöm situationen.

Om du är sugen på chips för att du inte har ätit det på ett tag och får se en chips-reklam på tv kan det vara en bra idé att stanna upp. Käka något nyttigt – typ ett äpple – och utvärdera sedan om du verkligen behöver chipsen.

Källa: prevention.com

Annons