FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln?

21 aug, 2016 
Ofta trött och hängig? Något som kan orsaka en väldig trötthet är när sköldkörteln inte fungerar som den ska. Här är varningssignalerna!
Annons

Hypotyreos är det medicinska namnet för en underfungerande sköldkörtel. Ofta triggas rubbningen av hormonsvängningar vid graviditet, i klimakteriet och vid stress. Jodbrist kan också orsaka sköldkörtelrubbningar, men det är ovanligt i Sverige.

Hypertyreos, överfunktion av sköldkörteln, gör att ämnesomsättningen höjs i stället.

Inflammerad sköldkörtel kan också störa produktionen av sköldkörtelhormon och ge samma symtom som hypotyreos eller hypertyreos. Inflammerad sköldkörtel tror man beror på en virusinfektion.

Symtom på fel i sköldkörteln

Trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, mjölksyra i musklerna, humörsvängningar, nedstämdhet, låg kroppstemperatur, trög mage, eksem, håravfall, halsont, pms, andfåddhet, hjärtklappning, viktuppgång, infertilitet.

I riskzonen för sköldkörtelproblem

Hypotyreos är 5–10 gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Det finns ett mörkertal men en uppskattning är 300 000 drabbade.

Annons

Behandling för sköldkörteln

Oftast sätts ett konstgjort sköldkörtelhormon T4 in, till exempel Levaxin. Sköldkörtelhormonet T3, liotyronin, förekommer också i kombination med T4.

Är sköldkörteln inflammerad används inflammationshämmande medicin, typ Voltaren, och ibland kortison. När inflammationen lagt sig kan Levaxin behövas om sköldkörtelhormonnivån är låg.

Naturligt sköldkörtelhormon, torkad svinsköldkörtel, förskrivs av ett fåtal läkare särskilt vid så kallad hypotyreos 2, en diagnos som är omdiskuterad av experterna. Läkaren måste då ansöka årligen om licens för varje patient att få skriva ut det.

Hypotyreos 2

Men ibland visar proverna inte på någon hormonbrist trots symtomen, eller så fungerar inte Levaxin-behandlingen. Vad det beror på är inte helt klart, men det finns en omstridd teori om något som kallas hypotyreos 2.

Den går ut på att cellerna inte kan omsätta sköldkörtelhormonerna och producera energi. Några studier som stödjer detta finns inte och hypotyreos 2 är inte accepterat av skolmedicinen.

Annons

Men Helena Rooth Svensson, distriktsläkare och specialist i allmänmedicin i Ängelholm, har i många år behandlat och hjälpt patienter med den här problematiken.

– Blodproverna visar bara att det finns hormoner i blodet men de avslöjar inte om de verkligen omsätts i cellerna till det aktiva T3-hormonet och utövar effekt. Det är som att räkna alla lastbilar på motorvägen men inte veta om lasten kommer fram och används av mottagarna.

– Om patienten har uttalade symtom behandlar jag den här varianten av hypotyreos försiktigt med små doser Levaxin, T4, och dessutom lite T3. Svarar patienten är det ett tecken på att det fungerar, säger hon.

Jan Calissendorff, biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, säger att en läkare måste hitta bevis för en sjukdom, annars kan behandling inte sättas in.

– Visst kan man tänka sig att felet finns i cellerna, men det finns inga bevis för att detta gäller de här patienterna, säger han.

Annons

Att en del av dem mår bättre av sköldkörtelmedicin, i varje fall under en tid, kan bero på att den fungerar som en drog. Den gör att man kan bli piggare i början, men i längden tär det bara på kroppen, menar Jan Calissendorff.

– Man får vara öppen för att det kan finnas andra förklaringar än fel på sköldkörteln, säger han.

Läs också: Hashimotos sjukdom – 20 tecken på sköldkörtelinflammation

Annons