Annons

Frisk & klok – därför ska du frossa i grönkål!

Vässa intellekt och motverka åldrande - med supergrönsaken grönkål!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Grönkål är så mycket mer än dekoration på julbordet. I USA har man sedan länge hyllat grönsaken för sina fantastiska egenskaper, där är den bland annat vanlig i smoothies avsedda för att boosta immunförsvar och vitamindepåer.

Annons

Och grönkålen förtjänar uppmärksamheten.

Förutom rikligt med C-vitamin innehåller grönkålen även folat, det B-vitamin som sedan omvandlas till folsyra i kroppen. Folsyra är särskilt viktigt för kvinnor som planerar att bli, eller är, gravida. Folat minskar nämligen risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck. Samma vitamin  kan också ge ett visst skydd mot demenssjukdom och har en positiv inverkan på den kognitiva förmågan, visar svenska studier.

Enligt en svensk undersökning, där forskare studerat sambandet mellan folatintag och slutbetyg bland elever i årskurs 9, noterade man en positiv relation mellan folatrika grönsaker och prestationen i skolbänken. De elever som fick i sig mycket folat hade också bättre betyg enligt forskarna.

Grönkål innehåller också betakaroten, som stärker immunförsvaret och förbättrar ögonhälsan.

Grönkålschips

Grönkålschips är perfekta som nyttiga snacks till fredagsmyset. De är superenkla att göra själv!

0,5 liter grönkål

ca 1,5 msk olivolja

lite flingsalt

Skölj grönkålen och skär bort den grövsta delen av mittstjälken. Riv bladen i bitar och sprid ut dem på en plåt klädd med bakpapper. Ringla över olivolja och salt och vänd runt bladen. Låt dem sedan bakas till chips på 200 grader. Det tar cirka 8-10 minuter, vaka noga mot slutet – de kan snabbt bli brända!

 

Källa: Modern Psykologi

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…