Annons

Första hjälpen mot envisa ballongmagar

Är din mage ofta svullen, stökig och allmänt i vägen? Här är knepen som lugnar och minskar risken för uppblåsta bråk!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Fenomenet ballongmage, som egentligen beror på kostfiberkänslighet, drabbar många svenskar. Här berättar Peter Benno, mag- och tarmspecialist  vid Läkarhuset Högtorget i Stockholm, hur du kan undvika problemet.

 Så känner du igen det:

– Att svälla upp efter att ha ätit ärtsoppa är en klassiker, säger Peter Benno. Kål, lök, vitlök, ärter, bönor, frukt och fullkornsprodukter är rika på kostfibrer som tarmbakterierna älskar att festa på.

– Det som händer när vi äter kostfibrer är att det bildas gaser och fettsyror som stör tarmarna. Våra magar är inte gjorda för så stora mängder kostfibrer som myndigheter rekommenderar. Vissa av oss tål helt enkelt mer kostfibrer, som räknas till kolhydraterna, andra mindre.

Så behandlas det:

– Jag brukar rekommendera att man utesluter fullkornsprodukter, frukt och alla grönsaker – utom gröna bladgrönsaker och skalad gurka – under ett par veckors tid, säger Peter Benno.

Om det fungerar bra kan man sedan lägga till ett livsmedel i taget, gärna i kokad eller wokad form, och prova sig fram till vad magen tål och i vilken mängd.

Psst! Dina magproblem kanske inte beror på kostfiberkänslighet. I aktuella numret av MåBra (nr 9) listar Peter Benno de vanligaste orsakerna bakom bråkiga magar. Där kan du läsa mer om IBS, laktos- och glutenintollerans och andra vanliga åtkommor.

AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar