Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare: Bota dina sömnproblem – sov som på 1600-talet!

10 aug, 2016 
Många ligger sömnlösa och känner sig stressade över morgondagen. Men det finns en bot, menar forskare. Sov som på 1600-talet!
Annons

Mer än var tredje individ lider av sömnsvårigheter, visar nya siffror. Nu har en grupp forskare vid University of South Australia kommit fram till hur vi ska göra för att bli av med de utbredda besvären.

Allt handlar om våra sovvanor. För att få en optimal vila bör vi återgå till våra sömnvanor i det förindustriella samhället – då sömnen var tvådelad. Fram till 1600-talet hade befolkningen nämligen en ”första” och en ”andra” sömn.

Uppe på natten

Den tvådelade sömnen innebar att folket inte styrdes av att gå till sängs en viss tid, för att sedan sova hela natten, utan i stället gick och la sig strax efter skymningen och därefter gick upp igen. När de varit uppe i några timmar påbörjade de sedan en andra sömn fram till gryningen.

Under vakenperioden ägnade sig folket bland annat åt läsning, hushållssysslor och sex. Från slutet av 1600-talet började dock den tvådelade indelningen av sömnen att försvinna – och då uppträdde så småningom även våra sömnbesvär.

Annons

LÄS MER: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Vår inre klocka

Ett experiment från 90-talet har tidigare visat att människan naturligt har ett tvådelat sömnmönster som innebär att vi först sover i fyra timmar, sedan vaknar, och sedan sover i fyra timmar till. Detta är vår inprogrammerade biologiska klocka, menar forskarna.

Trenden kring Medelhavet med siesta-perioder under vissa timmar av dygnet kan sägas vara en modern variant av den tvådelade sömnen, även om det här handlar om sömn mitt på dagen. Principen att ta hälsostärkande ”tupplurer” är också ett exempel på att uppdelad sömn är en effektiv form av återhämtning.

Läs också: Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

Källa: Veckans Affärer

Artikeln är tidigare publicerad på allas.se.

Annons