Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Fibromyalgi: Metoden som kan lindra smärtan

20 apr, 2016 
Fibromyalgi orsakar en utbredd smärta i kroppen och svår trötthet. Men det syns inte utanpå hur ont de drabbade har. I dag finns ingen bot, men man kan bli betydligt bättre!
Annons

Smärtläkaren Diana Kadetoff är chef för smärtrehabiliteringen på Stockholm Spine Center och leder ett fibromyalgiteam på kliniken. De har uppnått mycket bra resultat med sitt speciella program för fibromyalgipatienter.

– Många tycker att de har fått ett nytt liv, trots att de fortfarande har ont och är trötta. De får en bättre livskvalitet och funktionsförmåga, säger Diana Kadetoff.

I teamet ingår smärtläkare, psykolog, sjukgymnast och smärtsjuksköterska.

– Vi börjar alltid med en kurs om smärta, fibromyalgi, sömnhygien och de senaste forskningsrönen. Människor vill veta vad som händer i deras kroppar. Sedan har vi olika former av träning, individuellt och i grupp, till exempel basal kroppskännedom, träning i varmvattenbassäng och styrketräning på låg nivå. Den senaste forskningen visar att det ger bra resultat.

Man erbjuder även tai chi, mindfulness och avslappningsteknik. All träning varvas med ACT (acceptance and commitment therapy). Metoden är inriktad på att man ska lära sig hur man kan leva ett bra liv trots sin sjukdom. ACT har visat sig ge gott resultat vid långvariga smärttillstånd och fibromyalgi.

Annons

Diana Kadetoff och hennes team använder inte ”passiva” metoder, som massage och akupunktur. Det betyder inte att hon fördömer dessa.

– Det finns ingen bra forskning som visar goda resultat av akupunktur vid spridd smärta i kroppen i samband med fibromyalgi. Vårt program passar dem som är redo för mer aktiva insatser.

Psst!

För att komma till fibromyalgiteamet på Stockholm Spine Center behövs remiss. Man ska ha fått diagnosen fibromyalgi eller misstänkt fibromyalgi samt vara villig att delta i rehabiliteringen.

Det här är fibromyalgi

  • Det finns i dag omfattande vetenskapligt stöd för att fibromyalgi är en sjukdom. Diagnosen är accepterad av världshälsoorganisationen WHO och Socialstyrelsen.
  •  Vanliga symtom är smärta och svår trötthet. Fibromyalgipatienter har också förhöjda värden av ett inflammatoriskt ämne i ryggmärgsvätskan, visar forskning som smärtläkaren Diana Kadetoff har gjort.
  •  Fibromyalgi beror på en störning i det centrala nervsystemet som gör att hjärnan överreagerar på kroppens smärtsignaler. Infektioner, fysiska skador och långvarig psykisk belastning kan utlösa sjukdomen. Men ibland hittar man ingen orsak.
  • Diagnosen ställs med hjälp av fastställda kriterier: Patienten ska ha haft utbredd smärta i mer än tre månader på minst 11 av 18 särskilda smärtpunkter.
  •  Fibromyalgi är ingen psykisk sjukdom. Men stresskänslighet, nedstämdhet, depression och ångest kan vara en följd av den.

Mariette har fibromyalgi: ”Så lever jag med kronisk smärta”


Mariette vara bara 22 när hon fick fibromyalgi. Sjukdomen omges fortfarande av många fördomar – trots att det i dag är en erkänd diagnos.

Läs hela hennes berättelse här: Mariette har fibromyalgi: Så hanterar jag kronisk smärta

Källor: Fibromyalgiförbundet och Diana Kadetoff

Av Lilian Ottosson

Annons