BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Experterna: För- och nackdelar med 16:8-fasta

14 jan, 2014 
16:8-dieten har som all annan kosthållning både för- och nackdelar.
Är du nyfiken på korttidsfasta och 16:8-dieten? Kolla här om metoden passar dig!
Annons

Korttidsfasta, med 5:2-metoden i spetsen, har spridit sig som en löpeld över världen. Det finns många olika sätt att fasta på, men den gemensamma nämnaren är att man vissa dagar under veckan drar ner rejält på kalorierna – något som visat sig ha positiv effekt på både hälsan och vikten.

Bland annat kan periodisk fasta leda till att blodsocker och blodfettnivåerna i kroppen minskar, vilket ger förbättrad insulinkänslighet, menar experten Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid Karolinska institutet.

– Detta leder till bättre blodtryck, lägre kolesterol och gör det lättare att hålla vikten. Det minskar i sin tur risken för stroke och hjärt-kärlsjukdom samt förebygger risken för diabetes, berättar hon.

 

 

 
Jonas Bergqvist, kostrådgivare och personlig tränare, menar att periodisk fasta är ett sätt att gå tillbaka till hur vi åt förr i tiden.

 

– Rent metabolt är vi byggda för att äta oregelbundet. I dag är vi väldigt styrda av att äta på bestämda tider, något som inte passar alla. Periodisk fasta är ett sätt att bredda våra matvanor. Dessutom är det ett effektivt sätt att dra ner på kalorier, säger han.

Annons

 

 

 

 

Vi lät Kerstin Brismar samt kostrådgivaren och personliga tränaren Jonas Bergqvist ta en titt på några av de vanligaste typerna av periodisk fasta. Så här tycker de om 16:8

16:8-dieten innebär att  du äter under 8 timmar och fastar under 16. Vilka timmar väljer du själv, utifrån vad som passar dig. Ett exempel är att du äter mellan klockan 10 och 18. Då stänger du ”ätfönstret” och fastar fram till klockan 10 dagen därpå. Du väljer själv hur många dagar i veckan som du vill 16:8-fasta. För bäst effekt behövs minst tre fastedagar. Martin Berkhan, som ligger bakom metoden, rekommenderar att man äter mycket proteiner under alla dagar, men lite mer kolhydrater de dagar man tränar.

Fördelar: Enkelt och logiskt – du äter mellan vissa timmar och ingenting däremellan.

Nackdelar: Kan bli svårt att hålla i längden när det dyker upp festinbjudningar, helger och semestrar.

Annons

Passar dig som: Har ganska regelbundna matvanor, utan alltför stora utsvävningar. Det ska passa in i ditt livsmönster att exempelvis inte äta eller dricka efter klockan 18.

Kerstin Brismars kommentar: Studier har visat att de fastemetoder där man äter ett eller ett par mål mat om dagen ofta leder till att man äter för mycket vid de måltiderna  vilket kan göra att det tar längre tid att gå ner i vikt. Det brukar vara mer effektivt att fasta en speciell dag och då dra ner på kalorierna ordentligt.

Jonas Bergqvists kommentar: Jag äter själv enligt 16:8 under veckorna, det vill säga fem dagar i veckan – och tycker att det funkar bra. Det är en bra metod om man vill gå ner de sista envisa extrakilona och tajta till kroppen, eftersom man får ett kaloriunderskott. Mitt tips är att försöka träna på förmiddagen eller lunchen och sedan äta mellan klockan 12 och 20.

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Annons