Annons

Annonssamarbete med TENA

Experten: Så lindrar du besvären vid inkontinens (det är vanligare än du tror)

Det är många kvinnor som besväras av att de kissar på sig. Men det finns hjälp att få. Läs TENAs expert svar på tre vanliga frågor om inkontinens.


Har du också svårt att hålla tätt i vardagliga situationer? Enligt en undersökning gjord av TENA drabbas en av tre kvinnor av inkontinens. Du är alltså långt ifrån ensam. Svaren bland de 1000 kvinnor som tillfrågats visar också att problemet är vanligt även bland yngre kvinnor, och att ämnet är förknippat med mycket skamkänslor och tabu. Så sorgligt och onödigt! Därför vill TENA prata högljutt om inkontinens! Ingen kvinna ska behöva känna sig ensam eller lida i det tysta. Att synliggöra problemen samtidigt som man lyfter fram vikten av dagliga knipövningar gör att fler kvinnor kan slippa besvär.

Undersökningen visar även att så många som sex av tio kvinnor försöker skydda sig med hjälp av näsdukar, toalettpapper och vanliga bindor istället för inkontinensskydd. Med TENAs speciellt utvecklade trosskydd och bindor kan du leva som vanligt utan att oroa dig för dålig lukt eller blöta fläckar.

Expertens 3 svar om inkontinens

TENAs erfarna barnmorska Amelie Jensnäs Joäng möter i sitt yrke ofta kvinnor som besväras av lättare läckage och är van att svara på alla typer av frågor och funderingar kring underlivet. Läs tre exempel på vanliga frågor hon får – och henne kloka svar!


Är det för sent att börja knipträna?

Fråga: Hur kan jag komma igång med knipträning? Det känns så svårt! Det kommer urin när jag hostar och sex är inte njutbart som förr. Känns som att det kanske är för sent att börja? Är 48 år.
/ Maria

Svar: Nej, det är aldrig för sent! Det kan dock ta ett tag innan du märker effekt, men för sent är det INTE. Knip när du promenerar, innan du ska somna, när du borstar tänderna, när du har sex. Du måste unna dig själv den träningen dagligen. Jag lovar att det är värt det. Ett stort lycka till.

Finns det mer än knipövningar?

Fråga: Min trosa är alltid fuktig. Innan har jag trott att det beror på flytningar, men nu är jag säker på att det är urin. Det är besvärligt för att jag känner mig ofräsch och byxorna luktar illa. Finns något mer än knipövningar att göra?
/ Tjej, 24 år

Svar: Nja, knipövningar är det bästa men det tar upp till cirka 6 månader innan du känner någon effekt. TENAs tunna trosskydd är ju bra att använda de dagar du upplever detta mer frekvent. Lycka till.

Avtar effekten av operation?

Fråga: För cirka tre år sedan opererades jag för inkontinens. De band upp urinröret litegrann. Det fungerade utmärkt i början men nu känns det som att jag har svårt att hålla mig när jag hostar eller är väldigt kissnödig. Ingen sa något om att det skulle gå tillbaka. Är det så att effekten efter en sådan operation är tidsbegränsad?
/ Anonym

Svar: Det kan vara så att effekten avtar. Men det är viktigt att du tränar din bäckenbotten och att du inte väntar för länge mellan toalettbesöken så att blåsan blir för full. Kontakta din läkare för mer information.

 

Har du fler frågor? På TENA.nu kan du ställa dina egna frågor till TENAs experter samt läsa mer om vilka skydd som passar dig. Och på youtube.com/UnderLivetTENASverige kan du se yogaläraren Karin Björkegren Jones effektiva och enkla knipövningar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…