Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Deppig? Så lär du dig digga januari-bluesen!

12 jan, 2016 
Under januari upplever många vardagen som seg och trist. Men det finns hopp, MåBra listar några enkla tips!
Annons

Jul och nyår är över, festligheterna och pengarna är slut – men mörkret är kvar.

Just nu upplever många svenskar en riktig januari-blues, där ingenting blir riktigt roligt. Men det går faktiskt mot ljusare tider! I väntan på soligare dagar finns det några smarta humörhöjare värda att göra vana av.

Motionera

Vid långvarig stress och depression påverkas hipocampus, ett område i hjärnan som bland annat hanterar minnen och känslor. Studier har visat att motion bygger upp nya celler i området, något som också är en önskad effekt hos antidepressiv medicin.

När du tränar frigörs endorfiner som ger dig en naturlig humörboost. I en liten eller lagom dos ger de dig en känsla av välbehag, lindrar smärta och stärker immunförsvaret. Rejäla fysiska ansträngningar kan framkalla det omtalade tillståndet ”runners high”, den totala eufori som bland annat löpare säger sig kunna uppleva efter en lång och stärkande runda.

Annons

Endorfinerna bygger sakta men säkert upp både tränings- och livslust till betydligt högre nivåer – och det är aldrig för sent att börja!

Här hittar du Katarina Woxneruds bästa tips kring träning under vintern.

Sömnen och dagsljuset

Långa mörka dagar blir inte roligare när du inte är utsövd. Se till att sova minst 8 timmar per dygn, har du slarvat så ta gärna en tupplur med gott samvete. Det finns nämligen undersökningar som visar att länder där siesta ingår i rutinerna har färre fall av depression.

Passa också på att vistas utomhus under dagens ljusa timmar, kanske en uppiggande promenad efter lunchen? Dagsljuset styr kroppens reglering av melatonin, som behövs för att din balans mellan vakenhet och sömn ska fungera optimalt.

–  Att så många av oss blir tröttare på under den mörka årstiden är inte så konstigt. Troligtvis hänger det ihop med att kroppen minskar sin produktion av hormonerna melatonin, som påverkar dygnsrytmen, och serotonin, som påverkar välbefinnandet. Det kan också ha att göra med att vi inte får så mycket D-vitamin som vi skulle behöva, förklarade vår bloggare livscoachen Karin Nordlander tidigare i en artikel om årstidsbunden depression.

Annons

Att se över sitt intag av D-vitamin kan alltså vara klokt så här års. Klicka här för att se vilka gränsvärden som indikerar om du har brist!

Skaffa en hobby!

Nu är det perfekt läge för att skapa nya vanor! Att börja förkovra sig i en ny hobby under årets inledande månad är en extra god idé. Att ägna en stund varje dag till något som handlar om dina egna intressen kan också ha en terapeutiskt effekt. Är hobbyn säsongsbetonad och kan du ägna vinterhalvåret till att fördjupa dina kunskaper via böcker eller webbforum.

Flera undersökningar har visat vilka hälsovinster en hobby kan föra med sig. Det är en naturligt stresshantering, skapar en plattform där du kan möta likasinnade och utvecklar på så sätt självkänslan.

Källor: Suntliv.nu, Webmd.com och Vårdguiden

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons