Annons

Annonssamarbete med Cellaviva

”Därför sparade vi lilla Claras stamceller”

Det forskas just nu intensivt kring nyttan av navelsträngsblod. Och många familjer väljer att spara stamceller från sin bebis.


Om du fick frågan om du ville spara stamceller från din nyfödda lilla bebis, vad skulle du svara då? För familjen Bäckström var frågan enkel. När lilla Clara kom i mars 2017 så valde Ylva och hennes man att spara både blodet och själva navelsträngen.

– Anledningen för oss var att jag är väldigt insatt i ämnet och jag tror starkt på att det kommer bli en viktig faktor i framtida vård. Det känns bra att kunna säkra att vårt lilla barn har tillgång till sina egna stamceller eftersom de kan göra stor skillnad i framtiden, om hon drabbas av olika typer av sjukdomar, säger Ylva Bäckström.

Företaget Cellaviva erbjuder sig att komma till förlossningssalen för att samla in restprodukter i form av blod och vävnad från navelsträngen – för barnets och familjens framtida medicinska behov. Men kännedomen är fortfarande väldigt låg om varför man ska göra det och hur det går till, och möjligheten till familjesparande har bara funnits i Sverige i ett par år.

Så kan stamcellerna komma till användning
Mer än åttio olika sjukdomar kan idag behandlas med stamceller från navelsträngsblod, till exempel som syskondonation vid leukemi och ett antal sällsynta ärftliga blodsjukdomar. Blodstamceller kan återställa mottagarens immunförsvar och förmåga att producera blod. Över 40 000 behandlingar har genomförts med stamceller från navelsträngsblod över hela världen. Det bedrivs också mycket forskning på stamceller, vilket innebär att stamceller från det nyfödda barnets navelsträng förmodligen kan användas till att behandla ännu fler sjukdomar i framtiden. Stamceller kan förvaras nedfrusna i många decennier.

Så går insamlandet till
Att spara stamceller för lagring i en stamcellsbank är helt riskfritt. Blod som finns kvar i strängen samlas in med en blodpåse och sedan klipper pappan eller personalen av en bit av navelsträngen. Stamcellerna skickas därefter till en stamcellsbank för analys och infrysning.

För Ylva och hennes man kändes det som ett självklart val att köpa Cellavivas erbjudande.

– Det finns ju bara ett tillfälle i livet att göra det här. Och alternativet är att slänga stamcellerna – för mig kändes det omöjligt med tanke på att jag vet vad det kan användas till idag och hur intensivt det forskas på stamceller. De här cellerna är ju de yngsta och fräschaste som går att få, säger Ylva Bäckström.

Läs mer på Cellavivas hemsida.

Fotnot: Cellaviva är Sveriges första och hittills enda biobank för familjesparande av stamceller. Företaget har tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, att förvara navelsträngsblod för privat sparande. Verksamheten lyder under vävnadslagen och kontrolleras regelbundet av IVO.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…