Annons

Därför häller dina vänner isvatten över sig själva

Har ditt Facebook-flöde fyllts av videor med skrikande människor som tömmer vattenfyllda hinkar över sig? Det handlar om ALS Ice Bucket Challenge, som drar in pengar till forskning kring sjukdomen ALS.
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

De senaste veckorna har de sociala medierna svämmat över med videor där såväl kända som okända personer häller en hink med isvatten över sig själva. Den så kallade ”ALS Ice Bucket Challenge” startade i USA, men har snabbt spridit sig även till Sverige.

Tanken är att utmana sina vänner att inom 24 timmar antingen donera pengar till forskning kring förlamningssjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros) eller filma när de tömmer en hink fylld med kallt vatten och isbitar över sig själva. Många har dock valt att göra båda delarna.

Ice Bucket-utmaningen har kritiserats för att fokus hamnat på ishinkarna snarare än på sjukdomen ALS. Men det går inte att förneka att välgörenhetskampanjen blivit otroligt framgångsrik – både i USA, där den dragit in motsvarande 300 miljoner kronor till ALS-forskning, och i Sverige.

Den senaste veckan har ALS Ice Bucket Challenge samlat in en miljon kronor i Sverige, enligt Hjärnfonden.
– ALS är en mycket svår sjukdom som kräver mycket grundforskning. Därför är vi mycket glada över ALS Ice Bucket Challenge som hjälper Hjärnfonden att skapa engagemang, säger Gunilla Steinwall generalsekreterare på Hjärnfonden, i ett pressmeddelande.

Fakta om ALS

ALS är en dödlig förlamningssjukdom som beror på att nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklerna bryts ner. Dödsorsaken är andningssvikt, vilket oftast uppkommer 2 till 4 år efter insjuknandet. Omkring 220 personer drabbas varje år i Sverige och än så länge har man varken kunnat fastställa en orsak eller hitta något botemedel.

Källor: Hjärnfonden & 1177 Vårdguiden

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Lovisa Burfitt designar poster för Barncancerfonden

lovisa-burfitt-barncancerfonden

September är månaden då barncancer uppmärksammas lite extra. Nu inleder Barncancerfonden ett samarbete med illustratören Lovisa Burfitt.
Läs mer: Lovisa Burfitt designar poster för Barncancerfonden

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar