FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför får du hudbristningar – och så kan du förhindra dem

25 apr, 2017 
Bristningar, striae, i huden.
Hudbristningar är något som drabbar 55 procent av alla kvinnor. Oftast på höfterna, rumpan, bröst eller lår i puberteten eller vid en graviditet. Men kan det att undvika med olja eller krämer? Och hur mycket påverkar generna?
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Vad är bristningar och hur uppstå de?

Hudbristningar uppstår när huden sträcks ut snabbare än den hinner växa. Bristningarna ser ut som röda, blå eller lila sträck till en början, men med tiden bleknar de till ljusa eller vita streck som ser ut lite som ärr, då även texturen på bristningarna skiljer sig från den övriga huden. De kan även bli smalare när de ”läker” och vissa kan försvinna helt.

Bristningarna, även kallade striae, bildas när huden tänjs snabbt. Det är hudens mellanlager, dermis, som styr hudens elasticitet med hjälp av kollagen och proteinet elastin. När en hudbristning uppstår är det i dermis själva bristningen sker, och det påverkar kollagenet och elastinet. Efter en tid bildas ärrvävnad i bristningen, och det är då den blir vit (striae alba).

Läs också: Åderbråck, brustna blodkärl eller bristningar?

Varför får man bristningar?

Anledningar till att huden sträckt ut för snabbt är till exempel pubertet och graviditet. I puberteten är det vanligt att höfter, lår och bröst hos flickor börjar växa snabbt, och hos killar kan de bildas på rygg och axlar. Hos gravida är det främst mage och bröst som kan drabbas.

Annons

Det kan även uppstå bristningar när man tränar väldigt hårt och bygger muskler väldigt snabbt, till exempel hos kroppsbyggare.

En annan vanlig orsak till bristningar är kraftig viktuppgång, framför allt om det skett på kort tid. Går du sen ner mycket i vikt kan du får problem med överskottshud som inte kan dra ihop sig.

Forskare har upptäckt att en stor orsak till hudbristningar är generna. Det är framför allt fyra gener – ELN, SRPX, HMCN1, och TMEM18 – som kan öka risken för bristningar med upp till 40 procent. ELN står för elastin – de elastiska fibrerna som styr hur huden tänjer sig, och det är den viktigaste genen vad gäller bristningar på grund av graviditet.

Även om både män och kvinnor han få bristningar är det betydligt vanligare hos kvinnor, där 55 procent har fått bristningar någon gång i livet jämfört med 25 procent av männen.

Det finns vissa mediciner som kan öka risken för bristningar, en sådan är kortison – som påverkar kroppens kollagenproduktion.

Läs också: Nytt råd ska ge bättre vård vid förlossningsskador

Bristningar, striae, i huden.
Många gravida får bristningar när magen växer. Foto: IBL

Hur kan man undvika att få bristningar?

Det finns sätt att förebygga bristningar, även om det till stor det är genetiska eller hormonella faktorer som ligger bakom. En grundregel är att hålla huden frisk och återfuktad. En bra början där är att äta mat som innehåller byggstenarna som huden behöver – zink, vitamin A, C och D samt protein.

Annons

Eftersom viktuppgång kan orsaka bristningar är ett sätt att undvika dem att äta hälsosamt och motionera för att hålla en sund vikt.

Tänk också på att dricka tillräckligt, eftersom en uttorkad hud också är stramare. Dricker du mycket koffein om dagarna är det ännu viktigare.

Träning hjälper dig inte bara att hålla vikten – det minskar dessutom stresshormonet kortisol. Kortisol har en negativ inverkan på huden och kan främja bristningar.

Som gravid finns det flera krämer och oljor på marknaden som säger sig kunna minska risken för bristningar på magen.

Läs också: De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Hur kan man bli av med/behandla bristningar?

Det finns många olika behandlingar mot hudbristningar på marknaden. Bland annat krämer och oljor, laserbehandlingar, koldioxidbehandlingar och kirurgi.

Hur just du kommer att reagera på de olika behandlingarna går dock inte att säga eftersom det är väldigt individuellt hur huden reagerar. Däremot finns det ingen behandling som helt och hållet tar bort bristningarna.

Annons

Läs också: Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

Här är de vanligaste typerna av behandling möt bristningar:

  • Kärllaser – 3-6 behandlingar kan ge betydande förbättringar av röd striae men har dålig effekt på den vita.
  • Fraktionerad laser – förbättrar vit striae genom att stimulera elastin- och kollagenproduktionen i mellanhuden och nybildning av ytterhuden
  • Carboxy therapy – koldioxidinjektioner drar igång kollagenreparationen och kan förbättra både röd och vit striae. Behandlingen är lovande men relativt ny och obeprövad.
  • Microneedling – tusentals nålstick stimulerar reparations- processen vid både röd och vit striae.
  • Bukplastik – avlägsnar den översträckta huden på buken men ger ärr

För nya bristningar tycker vissa att krämer med den aktiva substansen tretinoin hjälper. Det används vanligtvis för att behandla akne. En studie visar till exempel att nyblivna mammor som använt en sådan kräm varje dag i tre månader minskade sina bristningar med 20 procent.

En annan alternativ behandling heter microdermabrasion. Det går ut på att man håller en apparat över huden, som avger en tunn stråle med mikroskopiska partiklar av aluminiumoxi, som studsar fram och tillbaka mot huden varpå de döda hudcellerna avlägsnas. Genom vakuum och aluminiumkristaller slås de döda hudcellerna bort från hudens yta och de djupare lagren i huden stimuleras av vakuumet.

Källa: Women’s Health, Swiss Clinic, Bristningar.se, Revivekliniken, Plastikoperationer.net

Foto: Shutterstock

Så mycket yngre blir din hud när du tränar

Läs också: Så mycket yngre blir din hud när du tränar

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons