FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför är svenskarna så hårt drabbade av magproblem

20 maj, 2016 
kvinna med magont som ligger på en soffa
Tarmsjukdomar ökar kraftigt och svenskarna är ovanligt hårt drabbade av Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Våra matvanor kan vara en av förklaringarna.
Annons

De senaste decennierna har inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit ökat med 50 procent i Sverige. Det visar en undersökning som överläkare Daniel Sjöberg vid Medicinkliniken i Falun har gjort.

– Vi ligger redan högt vad gäller inflammatoriska tarmsjukdomar. Vi ökar alltså från en redan hög nivå. Varför just Sverige är så drabbat är svårt att veta, säger han.

Till de inflammatoriska tarmsjukdomarna räknas Crohns sjukdom och ulcerös kolit. En del symtom är gemensamma, till exempel ständiga diarréer, ofta med blod och slem. Buksmärtor är dock vanligare vid Crohns sjukdom. Vanligast är att man får sjukdomen före 40 års ålder, men den kan även komma senare.

LÄS MER: Läkaren: Det här är den bästa maten om du varit magsjuk

–Det finns flera teorier om varför sjukdomarna ökar. Kosten är en viktig komponent. Man har sett att sjukdomarna ökar i länder som anammat våra västerländska matvanor. Indien och Kina är två exempel, säger Daniel Sjöberg.

Annons

För lite frukt och grönt och för mycket rött kött och fleromättat fett har kopplats ihop med sjukdomarna.

– I vanliga fall anses det fleromättade fettet, till exempel omega-3, som ett nyttigt fett. Men det tycks alltså inte gälla vid inflammatoriska tarmsjukdomar.

Emulgeringsmedel misstänks också bidra till sjukdomarna. Det används för att lösa fett i vatten i lightprodukter som bordsmargarin och dressingar.

– En teori är att det även luckrar upp det fett som finns naturligt i tarmen och gör att bakterier får fäste och orsakar inflammation. Men forskningen är så ny att vi inte vet om det stämmer, säger Daniel Sjöberg.

Men samtidigt som sjukdomarna har blivit vanligare har också behandlingen av dem blivit bättre:

– Förr opererades 90 procent av dem som drabbades av Crohns, i dag är siffran 15 procent. Den medicinska behandlingen har blivit effektivare och färre får stomi.

Ofta är det personer som gått obehandlade länge med sin sjukdom som till sist får stomi.

– Dagens stomier är mycket bättre och säkrare. Problem med läckage och lukt är ovanligt. En del är så sjuka att de faktiskt tycker det är skönt att få stomi. De får tillbaka makten över sina liv, säger Daniel Sjöberg.

Annons