Annons

Annons

Då kan solen ge dig brist på D-vitamin

D-vitamin? Det får man i sig genom att vara ute i solen mycket. Eller? Ny forskning visar att många som exponeras extra mycket för sol i själva verket har brist på D-vitamin.


Har du också tänkt att man laddar D-vitaminbatterierna varje gång man solar? Forskning visar nu att det kan vara felaktigt. Nog för att solen normalt ger oss svenskar gott om D-vitamin under sommarhalvåret – men om man solar för mycket kan det få omvänd effekt. Det visar en studie som gjorts på University of Pernambuco Medical School.

Annons

I en studie undersöktes närmare 1000 människor från Brasilien som exponerades för solen varje dag utan någon solskyddsfaktor. Syftet var att se huruvida solbrända människor löpte lägre risk att få D-vitaminbrist. Det forskarna kom fram till var dock något helt annat.

Gilla MåBra på Facebook

Det visade sig att 72 procent av deltagarna i själva verket led brist på vitamin D. Många av dem var äldre och spenderade inte så mycket tid i solen, men överraskande nog kunde forskarna se att många unga, som exponerade sig väldigt mycket för solens strålar, också led av D-vitaminbrist.

Melanin är det ämne som ger oss vår solbrända färg och som skyddar kroppen mot skadliga UV-strålar. Och forskaren Francisco Bandeira menar att studien antyder att melaninet också verkar hindra D-vitamin-nivåerna från att öka i blodet vilket leder till att personer som exponeras för solen under lång tid kan få D-vitaminbrist.

Källa: Daily Mail, The Journal of Nutrition

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…