Annons

Bromsa åldrandet: Så håller du dig i trim!

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Välkommen till MåBra:s anti age-guide. Här berättar vår läkare Gunilla Hasselgren hur du håller kroppen i trim.

I 30-årsåldern börjar hjärtats pumpförmåga långsamt att avta. Lungkapaciteten minskar också med åren.

35, 45 eller 55 +? Det här händer i kroppen:

35
Är man fullt frisk ska man orka lika mycket nu som när man var 25, säger Gunilla Hasselgren. Gör man inte det bör man kolla upp så att man inte har fel på sköldkörteln eller är deprimerad. Brist på ork kan också bero på att man befinner sig mitt i karriären.

45
Nu kanske man inte orkar springa lika långt som tidigare utan att känna av det, men man ska klara av att springa upp för ett par trappor utan att bli helt slut. Måste man stanna mitt i trapporna eller i en uppförsbacke bör man kolla sin hälsa.

55 +
Hur mycket man orkar är väldigt individuellt. Men i den här åldern är det inte konstigt om det tar emot lite mer när man tränar och man kanske inte orkar vara lika aktiv som tidigare.

– Men det är ingen anledning till att ge upp träningen. I praktiken är det bara att fortsätta köra på som vanligt, säger Gunilla Hasselgren.

Varningstecken
– Om orken plötsligt blir mycket sämre och man blir andfådd eller yr av sådant man klarade av utan problem för någon vecka sedan ska man söka hjälp, säger Gunilla Hasselgren.

Så här skjuter du upp besvären
Var fysiskt aktiv minst en halvtimme per dag, ta gärna en promenad som gör dig lätt andfådd. Cykla, arbeta i trädgården, välj alltid trappor före hiss. Ta regelbundet pauser från stillasittandet.

– Lägg också till ett eller ett par mer ansträngande träningspass per vecka, säger Gunilla Hasselgren.

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar