Annons

Bli friskare och piggare med probiotika

Probiotika kallas de nyttiga bakterier som bland annat finns i yoghurt och mjölksyrade produkter. Probiotisk kost ger inte bara en gladare mage - fördelarna är fler än så!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Det är inte bara syrliga mejeriprodukter som innehåller denna typ av bakterier. De finns också riktligt i syrad mat, som exempelvis surkål och asiatisk kimchi. Det finns även juicer och smoothies med tillsatt probiotika, och du kan också hitta det som kosttillskott.

Probiotika har via studier visat sig nyttigt på många sätt. Bland annat kan dessa nyttiga bakterier ta kål på oönskade bakterier i mage och tarm.

Den hälsosamma tarmflora som då bildas bidrar i sin tur till ett bättre immunförsvar och en fungerande mage. Även tarmens slemhinna påverkas positivt, något som forskare tror kan minska risken för intolerans och födoämnesallergi.

Det finns också probiotika som verkar smärtlindrande och därför kan lindra symptomen vid uppblåst mage och magont.

Men effekterna gynnar mer än bara mage- och tarm. Eftersom immunförsvaret bygger på en glad mage slipper du också förkylningar och andra infektioner i större utsträckning om du äter mat eller tillskott med probiotika.

LÄS OCKSÅ
Undvik förkylningen med smartaste maten!
Stor guide: Bästa boten mot orolig mage

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar