HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Björn eller delfin? Hitta din sovtyp och förbättra din hälsa!

17 sep, 2016 
Detta händer i kroppen när du lider av kronisk trötthetssyndrom.
Precis som sexlust och matlust kan behovet av sömn vara olika stor hos människor. Genom att känna till sitt sömnmönster kan du få en bättre sömn - och hälsa!
Annons

Är du morgontrött och mest energisk i skymningen? Eller sover du med ett öga öppet och vaknar av minsta lilla ljud? Hur och när vi helst sover avgörs bland annat av vår inre biologiska klocka, av våra gener och personligheten. Och precis som med andra drifter – som att äta och ha sex, till exempel –  är vi alla olika. En del behöver sova mycket, andra kan klara sig med bara några timmars sömn i perioder. Den amerikanska psykologen och sömndoktorn Michael Breus menar att det finns fyra grundläggande sovtyper hos människan. Genom att känna till sin typ kan man lättare anpassa sin livsstil för en bättre sömn och hälsa. Han har döpt varje sovtyp efter ett djur eftersom det finns vissa likheter mellan sömnmönstren.

Björnen

Behöver i regel mycket sömn och sover gärna mer än åtta timmar. Är som i dvala när klockan ringer och snoozar både en och två gånger. Känner sig ofta mest aktiv på dagen men slår av på takten när mörkret faller. Blir trött tidigt på kvällen. Den här sovtypen känner sig hungrig ofta och småäter gärna. Därför blir björnar  lätt överviktiga. En rask morgonpromenad är därför en bra vana. Dels är det uppiggande, dels är det bra för vikten. Hen mår också bra av proteinrik mat och att undvika att snooza på morgonen. En kort tupplur efter lunch är att föredra.

Annons

Delfinen

Delfinen är känd för att sova med en hjärnahalva  i taget. Den mänskliga motsvarigheten är ovanligt lättväckt och störs av ljud och ljus. Sömnbehovet är inte så stort, sex timmar räcker, tycker de själva. Men ofta har delfinen en tendens att oroa sig och har därför svårt att somna i tid. Vaknar tidigt med ligger gärna och drar sig. Ämnesomsättningen går på högvarv och övervikt är ovanligt, inte minst eftersom den här typen ofta glömmer att äta lunch. En lunch med en tredjedel protein, en tredjedel kolhydrater och resten fett är en bra vana för delfinen, liksom att byta ut tupplurar mot promenader.  Lugn och ro på kvällen är viktigt för att lugna hjärnan och underlätta insomnandet.

Lejonet

Vaknar i gryningen för att ”gå på jakt”. Skuttar beslutsamt upp ur sängen och känner sig energisk när andra fortfarande sover. Energin kan ta tvärt slut redan under tidiga kvällen.  Lejonet går helt enkelt in i trötthetsväggen tidigare än andra och kan då dra sig undan sociala kontakter. För att undvika trötthet mår lejonet bra av ett uppiggande träningspass på eftermiddagen. Att gå ut i dagsljuset mitt på dagen kan också hjälpa, liksom att äta en proteinrik middag. Mycket kolhydrater sent på dagen tenderar att göra lejon ännu mer kvällströtta.

Annons

Vargen

Vaknar till liv när solen går ner. Är mycket morgontrött och har en lång startsträcka.  Skippar gärna frukosten för att få sova längre. Vargen kan gå på halvfart ända fram till lunch för att vara som mest energisk sent på eftermiddagen. Hen blir sällan trött före midnatt. Är ofta impulsiva och gillar kolhydrater eftersom det ger dem en energikick. Det här gör att en del vargar har något kilo för mycket. Att regelbundet gå upp samma tid på morgonen, även på helger, är bra för vargen. Kvällsträning följt av middag är också bra för vargens sömnmönster.

 

Källa: Daily Mail

 

Annons