Annons

Recept & tips: Bästa GI-maten för din ålder!

Att välja smarta kolhydrater är ett klokt val för både vikt och hälsa - oavsett ålder. Men kroppens behov förändras med tiden, så här väljer du rätt GI-mat för just dig!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

25+ Ät dig frisk, smal & stark!

I den här åldern är det lätt att rätta till misstag, slarv med kosten eller motionen kan enkelt justeras och kroppen svarar i regel snabbt på dina insatser. Under dessa år lägger du samtidigt grunden för framtida hälsa, så gör sund mat och motion till dina vardagsrutiner!

Håll gärna in på snabba kolhydrater, som ris, sötsaker, pasta och bröd, och välj smarta alternativ de gånger du äter söt eller stärkelserik mat. Byt ut vetemjölet mot dinkel, kokosmjöl eller mandelmjöl när du bakar. Ersätt ris med bulgur och byt ut vetepastan mot bön- eller fullkornspasta. Satsa också på grönsaker som växer ovan jord och bra proteinkällor som kött, fisk och bönor:

Välj sunda omättade fetter som finns i olivolja och oliver, rapsolja, feta nötter och avokado. Glöm inte järnkällor, där både växtrikets gröna grönsaker och kött säkrar nivåerna i kroppen.

Planerar du att bli gravid? Se då till att maximera intaget av folsyra! Folsyra, eller folat, behövs för att röda blodkroppar ska kunna bildas och för att fostret ska kunna utvecklas normalt.

Fler tips:

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

Bli pigg och smal – med hormonell balans!

 

Dina GI-recept:

40+ Ha koll på hormonerna!

Bland kvinnor som fött barn, närmar sig klimakteriet eller stressar mycket uppstår ofta en obalans mellan östrogen och progesteron. När progesteronhalten sjunker avtar också förbränningstakten och det blir lätt att gå upp i vikt. En lågkolhydratkost med mycket proteiner ökar progesteronet och hjälper kroppen att hitta hornomell balans.

Benstärkande kalcium och vitamin D är andra viktiga näringsämnen som gynnar både vikt, styrka och hälsa på sikt. Tanka D-vitamindepåerna genom att vistas lagom mycket i solen, äta mat som nåtts av solens strålar samt inkludera vitaminberikade livsmedel, som exempelvis mjölk, i din kost. D-vitamin behövs bland annat för att din kropp ska kunna tillgodogöra sig kalcium från maten.

Äter du tillräckligt med kalcium? Se till att inkludera mejeriprodukter av varierande slag i din kost. Laktoskänslighet är något som kan komma med åldern, det finns då laktosfria produkter att välja istället – där mjölksockret tagits bort men det benstärkande kalciumet finns kvar!

Fler tips:

Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Maten som motverkar benskörhet

Drick ett glas mjölk – och få i dig allt detta!

 

Dina GI-recept:

Stirfry med fläskfilé och böngroddar

Karréspett med timjansrostad blomkål

Vallmostekt lax med rostad pumpa och sparris

65+ Tanka med B-vitaminer!

I takt med att magsyran minskar försvinner också förmågan att ta till sig vitaminer. B12 är ett sådant exempel och tecken på B12-brist är hjärtklappning, svaghet och yrsel. Personer med normal kosthållning får oftast i sig tillräckligt via en proteinrik kost. Genom att äta fisk, skaldjur, kött, ägg och mörkgröna grönsaker säkrar du intaget.

Med åren får vi svårare att känna av törst och smaklökarnas funktion försämras. Var försiktig med saltet – och ta för vana att dricka även om du inte är törstig. Ha också extra koll på blodsockernivåerna, med lite kanel i maten kan du sänka blodsockret naturlig väg. Samma krydda ger också intrycket av en sötare smak, utan att du använt dig av socker eller sötningsmedel!

Fler tips:

MåBra-tips för dig som är 50+

MåBra-tips för dig som är 60+

Stor hälsoguide: Ta hand om dig, kvinna!

 

Dina GI-recept:

Mandelpanerade abborrfiléer med blomkålsstomp

Rapsgriskarré med grillade grönsaker

Fisk- och skaldjursgryta med bulgur

 

Källor: Livsmedelsverket, health.com, Expressen GI&Hälsa

 

Tappa kilon med GI-metoden!

giviktkoll-logotyp

 

En kalorisnål kosthållning med smarta kolhydrater är ett annat effektivt sätt för att gå ner i vikt. GI Viktkoll var den första tjänsten på nätet att erbjuda sina användare unika GI-smarta recept, verktyg för viktkontroll och tillgång till en gedigen expertis kring GI, kost och hälsa. Under ledning av kostprofilen Ola Lauritzon har tiotusentals svenskar nått sin målvikt med hjälp av tjänsten, som nu också ingår i MåBra:s erbjudande på nätet.

 

Nyfiken på GI Viktkoll?

Du får:

– Nyttiga och kaloriberäknade GI-recept

– Dagboksfunktion

– Chattar med experter

– Forum

– Träningstips

– Hälsotester

… och mycket mer!

På giviktkoll.se kan du läsa mer om fördelarna med ett medlemskap.

Klicka här för att komma GI Viktkoll!

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock & Katja Kristofferson

 

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar