Annons

Kan glutenintoleranta fortfarande äta risprodukter?

Larmet kring arsenik i riskakor har fått glutenintoleranta att undra om de behöver sluta med glutenfria produkter som innehåller rismjöl. Så här svarar Livsmedelsverket.
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Livsmedelsverket varnar för att ris innehåller det giftiga ämnet arsenik, därför rekommenderar de nu att riskakor inte ges till barn under 6 år. Men även vuxna oroar sig över arsenikhalterna i risprodukter.

Detta gäller inte minst glutenintoleranta, då många glutenfria produkter, såsom glutenfritt mjöl och pasta, innehåller rismjöl. Bör dessa produkter undvikas?

Läs mer: Är du glutenintolerant? Gör vårt snabba test!

Så här svarar Livsmedelsverkets toxikolog Rickard Bjerselius:

– De produkterna hade väldigt låga halter vilket vi är glada för, det är otroligt positivt. Jag vet inte om det är något i framställningen som gör att arseniken försvinner eller så har de en bra risråvara från början. Dessa pastaprodukter och bröd har ofta en låg andel ris som gör att man inte kommer upp i några höga halter arsenik, en förklaring kan vara att rismjölet helt enkelt är utspätt.

Läs mer: Maten som lindrar bäst vid IBS

Han fortsätter:
– Vi har kommit fram till att vi inte behöver ge några specifika råd till personer som är glutenintoleranta. Vi har såklart inte analyserat alla produkter men tagit med många av dessa produkter eftersom många med celiaki är beroende av dessa, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.>

Läs mer: Hur vet jag om jag är allergisk mot vete?

Även rismjölk är okej att dricka i måttliga mängder – upp till 11 glas per vecka, förutsatt att du inte får i dig ris via andra produkter. Det är det sammanlagda intaget ris som räknas.

Läs mer: ”Måste man sluta äta riskakor nu?”

– Vi anser att man helst inte ger risdryck till barn under sex år och försöker variera med havredryck eller andra produkter om man kan. Risdryck säger vi att man inte ska dricka varje dag. Under hösten planerar vi en uppföljning för att se hur företagen har reagerat på resultaten, säger Rickard Bjerselius.

 

Källa: Svenska Celiakiförbundet

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Allt fler sjuka av gluten – här är symptomen

gluten
Glutenintolerans blir allt vanligare i Sverige – och ingen vet varför. Här kan du kolla om du är drabbad.
Läs mer: Allt fler blir sjuka av gluten – här är symtomen

 

”Indiska bönor lugnar min IBS-mage”

ibs-bonor
Kraftiga knipanfall och ständigt trög och svullen mage har gett Jenny problem sedan 20-årsåldern. Nu har hon hittat boten.
Läs mer: Indiska bönor lugnar min IBS-mage

Ny studie: Så hälsosam är den ekologiska maten

Personer som äter ekologiskt har mindre gift i kroppen.
Hur viktigt är det att äta ekologiskt? Amerikanska forskare mätte nivån av bekämpningsmedel i urinen för att ta reda på svaret.
Läs mer: Så hälsosam är den ekologiska maten

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar