Annons

Annons

Anti-age i grönsaksdisken: Ät dig yngre!

Har du svårt att hänga med bland alla svåruttalade bär, multijuicer och all annan supermat? Lugn, du har minst lika många hälso-boostande livsmedel inom räckhåll. Här är anti age-maten du hittar i snabbköpet!


Tomater

En ekologisk tomat är proppfull av åldersmotverkande antioxidanter. Lägg till lykopen, hemligheten bakom den röda färgen, och du får en riktig hälsococktail!

Lykopen har dokumenterad bevis för att motverka åldersrelaterade problem. I en studie, där 90 äldre personer deltog, hade de med hög andel lykopen i kroppen lättare att sköta vardagssysslor. De kunde till exempel knyta skor och knäppa skjortknappar lättare än personerna med lägre lykopenhalt.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

En stor bonus är att lykopen absorberas lättare av kroppen när tomaterna är kokta.

Morötter

Betakaroten, som gör moroten orange, är mycket mer än bara färgsättare. Du får både vackrare solbränna och ett naturligt skydd mot solens farliga UV-strålning om du äter mycket morötter.

En kost rik på betakaroten är med andra ord en bra grund för den ätbara hudvårdsrutinen. Ämnet finns också i apelsiner, sötpotatis, aprikoser, persikor och i viss mån mörkgröna grönsaker.

Ingefära

Den smakrika roten hjälper både matsmältning och botar ledvärk. Ingefära har använts länge i kurer mot infektioner, bland annat för sin bakteriedödande och smärtstillande egenskap. Den har också en cirkulationsstimulerande effekt och passar utmärkt för att höja både ork och smak. Riv den i wokad mat eller smaksätt vattnet!

Avokado

E-vitamin är hudens bästa vän – och en avokado är laddad med den varan! Avokado är också rik på kolesterolsänkande fett, som gör nytta både i och utanpå kroppen. Orkar du inte sätta i dig hela kan du använda resterna till en ansiktsmask. Mosa den och låt verka på torr hud i 10 minuter innan du sköljer med vanligt vatten.

Avokado kan också ha en blodtryckssänkande effekt och motverka vallningar.

Kål

Blom-, bryssel- och vitkål är exempel på grönsaker vars antioxidanter hjälper din kropp motverka fria radikaler. Ät dem gärna rå, eller lättkokta, för att alla enzymer ska hålla sig intakta. Även broccoli platsar på samma lista.

Vattenmelon

Nästa gång du sätter tänderna i en vattenmelon behöver du inte ta bort fruktens kärnor. Lägg istället fruktkött och frön i en mixer och blanda allt till en näringsrik smoothie. Då får du en uppsjö av viktiga vitaminer, selen och zink i glaset – och allt hjälper kroppen att hålla yttre påverkan på avstånd!

Äpplen

Doktorn hade inte helt fel med sitt ”ett äpple om dagen”. Över 150 näringsämnen trängs på äpplets innehållsdeklaration, och merparten av dem kan göra underverk för din hälsa.

En av äpplets många antioxidanter, quercetin, är till exempel bra på att mota bort virusinfektioner.  En kropp med bättre motståndskraft håller sig friskare längre!

För att maximera intaget av nyttigheter bör du välja ekologiska och närproducerade äpplen. Och skala det helst inte – mycket av näringen sitter i och strax under skalet.

Bananer

En mättande banan är det perfekta mellanmålet. Frukten är laddad med rätt sorts energi och ger en bra mättnad per kalori. Bananer är också rika på kalium och används som huskurer i tropiska länder för att bli av med överflödig kroppsvätska.

Prova att dra ner på saltet samtidigt som du äter 3-4 bananer per dag om kroppen binder onödigt mycket vatten.

Källa: Female First/Women’s Fitness

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…